Marokko verbiedt buitenlandse activistes toegang tot protestgebied

Othman Rizqou, de lokale voorzitter van de Marokkaanse vereniging voor Mensenrechten in Zagora, meldde vandaag dat de Marokkaanse autoriteiten twee buitenlandse activistes de toegang hebben verboden tot Zagora, waar protesten plaats vonden tegen de dorst waaraan de inwoners lijden.

De twee Franse activistes zijn lid van de Internationale Federatie voor Mensenrechten en waren van plan een rapport voor te bereiden over de economische en sociale rechten in de stad na de gebeurtenissen die bekend werden als ‘Dorstrevolutie’.

De Marokkaanse gendarme bij de checkpoint Tansikht verboden de twee echter door te laten gaan naar Zagora en werden gevraagd de provincie te verlaten. De twee dames werden terug gebracht naar Ourzazate en van daaruit naar de hoofdstad Rabat.

Othman Rizqou liet Hespress weten dat dit verbod onwettelijk is en dat de twee activistes legaal het land zijn gekomen en de situatie in Zagora wilden observeren. De regeringsgezinde Nadorcity meldt dat de activistes van plan waren om ook de steden Al Hoceima en Jerada te bezoeken

Het is niet de eerste keer dat het Marokkaanse regime buitenlandse waarnemers toegang verbiedt tot protestgebieden, vooral in Arif.

 

Lees ook:

Marokko zet Franse journalist het land uit

Correspondent Koen Greven mag zijn werk niet doen in Alhoceima

Interview met journalist Koen Greven

Kati Piri en Lilianne Ploumen mogen Rif-gebied niet in

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.