Marokko verbiedt de Riffijnse vlag en laat de Israëlische vlag toe

Wie de Riffijnse vlag draagt in Arif of Marokko zal het bekopen met een zware gevangenisstraf. Diegene zal ook onderworpen worden aan racistisch gescheld en waarschijnlijk ook foltering.

Voor even was er een uitzondering toen de Riffijnse volksbeweging uitbrak. Onder druk van de massa’s op straat liet Marokko de Riffijnen hun vlag dragen.

Sinds het gewelddadig neerslaan van de volksbeweging, die aan minstens twee Riffijnen het leven kostte, is Marokko teruggegaan naar het opsluiten van degenen die een symbool van hun identiteit uitdragen.

In het Allawitische koninkrijk is er geen wet die de Riffijnse vlag verbiedt. Daarom worden deze mensen ook berecht voor ‘het opruien tegen de nationale eenheid en integriteit van de staat’.

De Riffijnse vlag is de vlag van Arif republiek die begin vorige eeuw werd gesticht onder leiding van de verzetsleider Abdelkrim El Khattabi. De republiek capituleerde in 1926 nadat de coalitie Spanje, Frankrijk en haar protectoraat Marokko gifgassen op grote schaal inzette en meer soldaten op de been bracht dan het totaal aantal inwoners in Arif.

Sinds Mohamed 6 een deal sloot met Israël om de banden te normaliseren in ruil voor Amerikaanse erkenning van de annexatie van de Westelijke Sahara is het dragen van de Israëlische vlag geen enkel probleem in Marokko. Het Koninkrijk van Mohamed 6, de voorzitter van Alquds Comité, die de titels ‘leider der gelovigen’ en ‘kleinzoon van de profeet’ draagt. Marokko verbiedt zelfs pro-Palestina demonstraties en eind vorige maand werd een Palestijnse vlag afgepakt van een demonstrant in Casablanca.

De foto hierboven werd deze week genomen. Een groep Israëliërs en Marokkanen poseert met de vlaggen van Israël en Hubert Lyautey aan de grens met Algerije. Deze grens die door Frankrijk werd getekend is sinds 1994 gesloten.

Ondanks de hierboven genoemde zaken verspreiden de Marokkaanse inlichtingendiensten via websites als Marokko.nl, Bladna en sommige moskeeën leugens dat de Riffijnen die zich verzetten tegen de Marokkaanse repressie en racisme in dienst zijn van Israël.

Lees ook: 

Marokko vervolgt Jamal Mona voor het dragen van de Riffijnse vlag

Palestijnse vlag afgepakt in Casablanca

Riffijnen opgepakt wegens ‘leve Arif’ terwijl Mohamed VI passeert

Marokkaanse politie pakt mondkapje met ‘leve Arif’ af

Strijd tegen Amazigh symbolen gaat door

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.