Marokko verdenkt Bakkoury van lekken informatie naar Duitsland

Mustapha Bakkoury miste gisteren zijn vlucht van Casablanca naar Dubai omdat hij het land niet mag verlaten. ‘Donderdag gaf een onderzoeksrechter het bevel om een reisverbod te leggen op de voorzitter van de regionale raad van Casablanca-Settat, sinds september 2015, en van het Marokkaanse Agentschap voor zonne-energie (MASEN) sinds 2010’, melden Marokkaanse media.

Volgens dezelfde bronnen loopt er een onderzoek naar Bakkoury betreft de projecten van MASEN. De Marokkaanse media zeggen ook dat hij informatie zou hebben gegeven aan Duitsland. ‘Berlijn is geïnteresseerd in de groene energieprojecten die in het koninkrijk worden gelanceerd’, aldus Yabiladi.

Mustapha Bakkoury nam in 2009 zijn ontslag van het presidentschap van de ‘Caisse de Depot et de Gestion’ (CDG). Dit staatsbedrijf komt vaker in het nieuws vanwege de corruptie (lees: verdachte oplichting appartementencomplex Bades vlucht buiten Marokko).
In februari 2012 keerde Bakkoury op het nationaal toneel door het roer over te nemen van de ‘Partij van authenticiteit en moderniteit’ (PAM) terwijl hij niet eens partijlid was.

Als hoofd van de partij van de vriend van de koning Ali El Himma had Bakkoury nauwe banden met de PAM-kliek in Nederland, waaronder de voorzitter van een vereniging die vaker evenementen organiseert in opdracht van PAM en de Marokkaanse ambassade. Veel ondernemers en sleutelfiguren uit de Marokkaanse gemeenschap-vaak in dienst of in opdracht van de Nederlandse overheid- werden verleid door de PAM. Zij werden tien jaar geleden in Amsterdam in dure hotels in de watten gelegd. In ruil voor zakelijke deals, werd hen gevraagd informatie over en toegang te verschaffen tot de Marokkaanse gemeenschap inzake veiligheidsdossiers zoals radicalisering, politiek activisme van tegenstanders van het Marokkaanse regime ect.. (Voorbeeld: Conferentie: Europa: een nieuwe bodem voor jihadisme?)

De partij van de vriend van de koning verloor veel macht door de Riffijnse volksbeweging die in 2016 uitbrak. De partij werd in het leven geroepen om onder meer Arif te assimileren en te onderwerpen aan het paleis. De protesten in Arif bewezen dat de PAM niet capabel was om die taak uit te voeren. Sindsdien verloren veel PAM-kostukken hun posities en kwamen er splitsingen in de partij, wat de weg vrijmaakte voor de partij ‘Rassemblement national des indépendants’ (RNI) van Aziz Akhannouch. De laatste is een minister, een miljardair en ook een vriend van Mohamed VI.

Lees ook: El Espanol: Riffijnse spionnen achter de spanning tussen Rabat en Berlijn

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.