Marokko verjaagt Afrikaanse migranten met geweld na akkoord met Madrid (video)

De Afrikaanse migranten die tot onlangs gebruikt werden door Rabat om Spanje en de EU te chanteren zijn na het bezoek van Sanchez aan Rabat met geweld verjaagd.

Een video die de mensenrechtenorganisatie AMDH afdeling Nador publiceerde laat zien hoe Afrikaanse migranten geladen worden in een bus. De migranten werden ook geslagen door de Marokkaanse repressietroepen.

Volgens de mensenrechtenorganisatie gaat het om sub-saharaanse Afrikanen in Laayoune en Boujdour. AMDH zegt dat Rabat hiermee een einde wil maken aan de migratieroute naar de Canarische Eilanden. Deze route was de belangrijkste en dodelijkste in de afgelopen twee jaar. De mensenrechtenorganisatie zegt dat de route ”volledig zijn rol heeft gespeeld in de politieke berekeningen tussen Marokko en Spanje. Het is tijd om het te sluiten of op zijn minst zoveel mogelijk te verminderen met de terugkeer van de betrekkingen tussen de twee landen.

Toen Rabat ruzie had met Madrid werden deze Afrikaanse migranten en arme onderdanen van Mohamed 6 gebruikt om Spanje en de EU te chanteren met de migratiekaart. Duizenden werden gebruikt om de Spaanse enclaves te bestormen en anderen toegelaten om in migratiebootjes naar Spanje te varen. Een deel van deze migranten overleefde het politiek getouwtrek tussen Rabat en Madrid niet en verdronk in de Middellandse Zee en de Atlantische Oceaan.

Nu Mohamed 6 zijn zin krijgt inzake de annexatie van de Westelijke Sahara hervat zijn koninkrijk weer de taak van ‘de douanier van de EU’. Het geweld dat hierbij wordt toegepast is dodelijk.

AMDH Nador berichtte vorige maand dat Jemenitische vluchtelingen in Nador opgepakt en afgevoerd werden naar de woestijn aan de grens met Algerije. Deze vluchtelingen werden onderworpen aan geweld.

Dezelfde mensenrechtenorganisatie publiceerde ook een video van minderjarige Marokkanen die opgepakt werden in Nador. Deze Marokkanen werden opgesloten in inhumane omstandigheden in afwachting van de terugkeer naar Casablanca.

Rabat is ook akkoord gegaan om de uitzetting van Marokkaanse migranten vanuit Spanje te versnellen. Wekelijks zullen meerdere vluchten worden georganiseerd om migranten uit te zetten. Het gaat om Marokkanen die de Makhzen heeft aangemoedigd om illegaal over te steken naar Spanje om Madrid en de EU onder druk te zetten.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.