Marokko verkondigt subsidies aan lange arm in Europa

Het Marokkaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de Marokkaanse verenigingen in het buitenland opgeroepen om hun projecten in te dienen om in aanmerking te komen voor subsidies, meldt het regimegezinde Hespress.

Volgens een communiqué van het ministerie valt deze stap in het kader van de implementatie van de richtlijnen van de Marokkaanse koning. Het doel hiervan is het ‘begeleiden en organiseren van de Marokkanen in het buitenland’.

Het programma heeft ook als doel het ‘Marokkaans maatschappelijk middenveld’ in het buitenland te ondersteunen om de culturele diplomatie te versterken. Rabat wil het laatste bereiken door middel van een ‘homogeen en samenhangend verenigingsweefsel dat de aanwezigheid van Marokkanen in het maatschappelijk middenveld versterkt’.

Volgens de mededeling van het Marokkaanse ministerie is het programma een mechanisme voor het begeleiden en meefinancieren van de activiteiten en projecten die door Marokkaanse verenigingen zijn voorbereid ten behoeve van Marokkanen die in het buitenland wonen, voornamelijk die gericht zijn op het versterken van hun banden met hun land van herkomst en ‘al zijn culturele componenten’. ‘Evenals het versterken van de Marokkanen in het buitenland met de Marokkaanse identiteit’, aldus het ministerie.

Sinds de uitbraak van het coronavirus is het onrustig geworden binnen de ‘ambassade-verenigingen’ in Europa. Verschillende Marokkaanse figuren die onder deze verdachte verenigingen vallen hebben elkaar de afgelopen maanden aangevallen. Volgens onze bronnen komen deze aanvallen als gevolg van de inkorting op de subsidies van de ambassades, waardoor een deel van deze figuren geen geld meer krijgt.

Ook hier in Nederland zijn er verschillende ‘ambassade-verenigingen’ en figuren die profiteren van de subsidies uit Marokko.

Lees ook:

De lange arm van Rabat in Nederland

De lange arm van Rabat ongewenst en (on)zichtbaar

Nederlandse moskeevertegenwoordigers aanwezig op het Troonfeest van Mohamed VI

De pot verwijt de ketel, Aboutaleb bekritiseert Turkse lange arm!

Ontkenner invloed Marokkaanse ambassade Bouhalhoul krijgt oorkonde door de ambassade

Kacem Achahboun vertaalt niet-bestaande brief Wilders

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.