Marokko veroordeelt 2 ex-politieke gevangenen opnieuw

Marokko heeft vandaag twee ex-politieke gevangenen van de Riffijnse volksbeweging veroordeelt tot nieuwe gevangenisstraffen.

De Marokkaanse rechtbank heeft de Riffijnse activist Jamal Mouna veroordeeld voor het dragen van de Riffijnse vlag, hij kreeg acht maanden gevangenisstraf en een geldboete ter hoogte van 5.000 dirham. Jamal Mouna werd in 2017 gearresteerd voor zijn deelname aan de Riffijnse volksbeweging, hij kwam in 2019 vrij nadat hij zijn gevangenisstraf van twee jaar had uitgezeten.

De tweede ex-politieke gevangene die vandaag werd veroordeeld is Nabil Amzgidaou die eind juli dit jaar vrij kwam door gratie. De jonge Riffijn werd veroordeeld tot vier maanden gevangenisstraf en een geldboete van 500 dirham. Nabil werd verdacht van deelname aan een protest in zijn thuisstad Imzouren.

Volgens verschillende activisten uit Arif, die anoniem spraken met Arif News, zijn deze straffen bedoeld om angst te zaaien onder de Riffijnen. ‘Marokko wil de Riffijnen terroriseren om te voorkomen dat de moord op Mohsin Fikri en het begin van de Riffijnse volksbeweging worden herdacht’, aldus een van de activisten. Een andere activist uit Al Hoceima liet Arif News weten dat ‘Marokko het leven onmogelijk wil maken voor de Riffijnen om ze de migratieboten in te jagen, Rabat is bezig met de demografie van het gebied te veranderen in haar voordeel en de Riffijnen moeten daarvoor ruimte maken’. Lees ook: Gezin ontvlucht Arif aan boord van een migratieboot

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.