Marokko veroordeelt ex-politieke gevangene Ablak tot vier jaar gevangenisstraf

De Riffijnse activist en ex-politieke gevangene Rabie Ablak is vandaag veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf en een geldboete van 20.000 dirham.

De Riffijn werd vervolgd voor twee video’s op sociale media waarin hij sprak over de rijkdom van Mohamed 6 in contrast tot de armoede van de bevolking.

Human Rights Watch had vorige week Marokko opgeroepen de aanklacht tegen Ablak in te trekken en benadrukte dat kritiek op de machthebbers een fundamenteel recht is.

Rabie Alblak werd in 2017 opgepakt voor zijn deelname aan de Riffijnse volksbeweging. Hij kreeg vijf jaar gevangenisstraf maar kwam na drie jaar met gratie vrij.

Na zijn vrijlating bleven de Marokkaanse intimidaties om hem het zwijgen op te leggen. Vorig jaar werd hij opnieuw gearresteerd na kritiek op de Marokkaanse gouverneur in de Riffijnse regio die gemilitariseerd is sinds de Marokkaanse massamoord op de Riffijnen in 1958.

Marokko gebruikt de rechterlijke apparaat om af te rekenen met kritische Riffijnen. Rabat wil hiermee de Riffijnen monddood maken of dwingen het gebied te ontvluchten richting Europa. De Makhzen heeft dit zelf kenbaar gemaakt aan meerdere activisten, waaronder Bachir die onlangs veroordeeld werd tot drie jaar gevangenisstraf.

Arif News staat ook in contact met meerdere activisten en ex-politieke gevangenen in Arif die het gebied willen ontvluchten om te ontkomen aan de Marokkaanse intimidaties en de rechterlijke apparaat.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.