Marokko veroordeelt Riffijnse vrouw omwille participatie Volksbeweging

De Marokkaanse rechtbank in de stad Al Hoceima heeft afgelopen maandag een gevangenisstraf van tien maanden en een geldboete ter waarde van 500 dirham uitgedeeld aan Fatima Chahout. De Riffijnse is de zus van politiek gevangene Ahmed Chahout. Zij werd vervolgd sinds 25 juli 2018 voor deelname aan een protest voor de vrijlating van haar broer en andere Riffijnse activisten.

Fatima Chahout is de eerste Riffijnse vrouw die een effectieve straf krijgt. Zij zal voorlopig haar vrijheid bewaren tijdens de zittingen van het hoger beroep, maar als de rechtbank van tweede aanleg de straf bevestigd dan zal ze per direct de straf moeten uitzitten.

Fatima is echter niet de enige Riffijnse die veroordeeld is door het Marokkaanse regime. Op 23 juli 2018 werd Bouchra El Yahyaoui, de verloofde van politiek gevangene Wassim El Boustati, veroordeeld tot 2 maanden celstraf voorwaardelijk en een geldboete. Bouchra werd vervolgd nadat zij een video opnam waarin zij vroeg om de vrijlating van haar verloofde en de rest van de Riffijnse activisten (zie video onder de tekst).

Vorige week donderdag heeft de rechtbank van tweede aanleg de uitspraak van de rechtbank van eerste aanleg tegen de Riffijnse activiste Nawal Ben Aissa bevestigd. De moeder van vier kinderen kreeg tien maanden celstraf voorwaardelijk en een geldboete.

 

 

 

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.