Marokko verplicht imams te preken over noodzaak vaccinatie

Imams voor het parlement in Rabat

Het Marokkaanse ministerie van Islamitische Zaken heeft de imams opgedragen de vrijdagpreek morgen te gebruiken om moskeegangers over te halen zich te laten vaccineren.

De imams, die op de loonlijst staan van het ministerie, kregen een kant-en-klare tekst (zie foto onderaan) die ze moeten voorlezen in de moskeeën.

De tekst luidt: ‘Oh mensen, haast jullie om jullie zelf en jullie naasten te vaccineren tegen corona, haast jullie om te vaccineren of het nou om de eerste, tweede of derde prik gaat.

Want vaccinatie is noodzakelijk om jezelf en anderen te beschermen. Het leven en gezondheid heeft Allah ons toevertrouwd en wie het schendt werpt zichzelf in ondergang. Dat is verboden in de koran. Allah de Verhevene zegt: ”en stort jullie niet door eigen toedoen in de ondergang”.

Wij moeten niet twijfelen aan de noodzaak van vaccinatie. Hoe kan de vaccinatie niet noodzakelijk zijn als de staat het organiseert op advies van geleerden en deskundigen, en nadat miljarden mensen het hebben geprobeerd.

Haast jullie tot deze zaak Moge Allah jullie beschermen en adviseer iedereen die jullie kennen hetzelfde te doen‘.

De tekst die de imams morgen moeten voorlezen is verstuurd naar de regionale vertegenwoordigers van het ministerie. Zij moeten op hun beurt de imams in hun gebieden inlichten. In de brief vraagt het ministerie deze vertegenwoordigers ‘alle aandacht te besteden aan deze zaak’.

De partij van Abdelaziz Akhannouch wilde een gezamenlijke vrijdagpreek, die door het regime is geschreven, in alle moskeeën van het land. Uiteindelijk werd besloten om het alleen te beperken tot het laatste gedeelte van de preek.

Het is niet de eerste keer dat het regime van Mohamed 6 de imams verplicht te preken over een bepaald onderwerp. Vaak is het om Mohamed 6 te verheerlijken tijdens nationale feestdagen. Rabat verbiedt de imams ook te praten over bepaalde onderwerpen. Imams die zich niet aan de regels van hun werkgever houden worden ontslagen en mogen niet meer prediken.

Marokko kent geen scheiding van kerk en staat. De staat gebruikt religie juist om de machtspositie van de Allawitische monarchen te verstevigen. Zo is Mohamed 6 de hoogste religieuze figuur in zijn koninkrijk. Hij is het hoofd van de hoogste religieuze orgaan in het land. De Allawiet draagt ook de titel ‘leider der gelovigen’ en claimt een nazaat te zijn van de profeet.

De invloed van Mohamed 6 op moskeeën beperkt zich niet alleen tot zijn landsgrenzen maar reikt ook naar Europa. Via de Marokkaanse inlichtingendiensten en ambassades zijn verschillende moskeeën in Europa, waaronder Nederland en België geïnfiltreerd. Afgelopen juni hebben verschillende moskeeën in Nederland, met name Amsterdam, gezamenlijk de vrijdagpreek gebruikt om Mohamed 6 te verheerlijken.

Lees ook:

Vrijdagpreek in Nederland met de titel ‘leve mijn koning (Mohamed 6)’

Verschillende Amsterdamse moskeeën betuigen dank en loyaliteit aan de Marokkaanse koning

‘Moskee’ Al Kabir in dienst van het Marokkaanse regime

Lange arm Rabat in Europa

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.