Marokko vervolgt journalist vanwege spionage voor Nederland

Journalist en mensenrechtenactivist Omar Radi werd woensdag 29 juli in hechtenis geplaatst voor ‘verkrachting en het ontvangen van buitenlandse financiering met als doel de interne veiligheid van de staat te ondermijnen’. Radi werd overgebracht naar de Oukacha-gevangenis in Casablanca en zijn proces staat gepland voor 22 september.

De Engelstalige spreekbuis van het regime Morocco World News meldt dat Omar Radi vervolgd wordt voor spionage voor Nederland. Volgens MWN werd de journalist gul betaald door de Nederlandse inlichtingendiensten. ‘Omar Radi had regelmatig contact met een secretaris van de Nederlandse ambassade in Rabat, bij wie hij meerdere malen in zijn kantoor kwam en telefonische berichten had uitgewisseld’, meldt de spreekbuis van Rabat.

Volgens het regimegezinde website is het onderzoek bedoeld om ‘de zijn betrokkenheid bij de verkrachtingszaak vast te stellen en de omvang van zijn vermeende samenwerking met de Nederlandse inlichtingendiensten te verduidelijken’.

Persvrijheidsorganisatie CPJ meldt dat aanklachten vanwege seksueel wangedrag binnen Marokko niet ongewoon zijn als straf voor kritische berichtgeving.

Het regime heeft het al langer op Omar Radi voorzien, sinds hij een paar maanden geleden via Twitter de onafhankelijkheid van een rechter in twijfel trok in de strafzaak rond de Riffijnse volksbeweging.

 

Lees ook: Journalist Hamid El Mahdaoui herwint zijn vrijheid

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.