Marokko verwerpt alweer een rapport van Human Rights Watch

Het Marokkaanse regime heeft Human Rights Watch (HRW) streng veroordeeld voor de publicatie van haar kritiek op het vervolgen van de kritische journalist Omar Radi.

De Marokkaanse journalist wordt vervolgd voor onder meer spionage en verkrachting. HRW publiceerde op 21 september een persbericht met de titel “Marokko: spionagezaak tegen uitgesproken journalist”, waarin Marokko werd beschuldigd van misbruik van het rechtssysteem om Omar Radi het zwijgen op te leggen.

Het Marokkaanse regime zei in een verklaring dat het rapport van HRW de publieke opinie wil misleiden door ‘de indruk te wekken dat het nationale rechtssysteem niet onafhankelijk was’. Volgens Marokko is ‘het rechtssysteem onafhankelijk en probeert HRW juist die onafhankelijkheid te schaden’. ”De onjuiste conclusies en vooroordelen in de publicatie kunnen alleen een weerspiegeling zijn van methodologische grondslagen die verstoken zijn van objectiviteit en ontsierd met selectiviteit, een benadering die specifiek is voor de organisatie bij het omgaan met de mensenrechtensituatie in Marokko”, aldus de verklaring.

Het Marokkaanse regime zegt ook ‘verrast te zijn dat het recht op vrijheid van meningsuiting van sommige nationale mediakanalen werd ontnomen door Human Rights Watch omdat ze artikels publiceren die niet in overeenstemming zijn met de conclusies en de richtlijnen van de NGO’.

Het is niet de eerste keer dat Marokko internationale mensenrechtenorganisaties aanvalt na publicatie van rapporten die de mensenrechtenschendingen in het koninkrijk van Mohamed VI schenden. Lees ook: Marokko boos om rapport over marteling Riffijnen

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.