Marokko voert weer de dienstplicht in

De Marokkaanse regering heeft vandaag de wet betreft de herinvoering van de dienstplicht goedgekeurd. Verwacht wordt dat vandaag de ministerraad bij elkaar komt onder leiding van Mohamed 6 om het definitief aan te nemen.

Een regeringsbron meldde aan Hespress dat de terugkeer van de dienstplicht als doel heeft ”de Marokkaanse jongeren begeleiden op basis van burgerschap”. De bron vindt de terugkeer van de dienstplicht ”een positieve zaak in de huidige periode”.

De nieuwssite meldde dat de dienstplicht gericht zal zijn op jongeren tussen de 19 en 25 jaar. Uitzonderingen zijn: degenen die studeren, personen met lichamelijke beperkingen en andere gevallen die nog nader zullen worden bekendgemaakt bij het uitvaardigen van de decreten.

Gisteren werd al bekend dat de regering de wet vandaag zal bespreken. Op social media werd boos gereageerd. Velen vinden dat de regering hiermee de jeugd die de straat opgaat voor gelijke rechten, wil opsluiten in kazernes. Anderen vroegen zich af of de dienstplicht ook zal gelden voor de kinderen van de ministers en de zoon van Mohamed 6.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.