Marokko vraagt Frankrijk om archief Riffijnse president El Khattabi

Marokkaanse sultan viert de nederlaag van Arif Republiek samen met zijn Spaanse en Franse bondgenoten

Het Marokkaanse regime heeft Frankrijk gevraagd om teruggave van het archief van de Riffijnse president Abdelkrim El Khattabi. Het archief viel in Franse handen na de nederlaag van Arif Republiek in 1926.

Deze stap van Marokko wordt met argwaansogen bekeken door de Riffijnen. Sommigen zien het slechts als diplomatieke druk van Rabat op Frankrijk, vooral na de Pegasus-affaire. Anderen vrezen echter dat Rabat een belangrijk periode van de Riffijnse geschiedenis wil veilig stellen uit angst dat het valt in handen van (Europese) Riffijnen.

De stap van Marokko is niet te rijmen met het racistisch beleid van Rabat in Arif. Marokko verbiedt onder meer de herdenking van de slag om Anoual. Rabat verbiedt ook de herdenking van de dood van de Riffijnse president. Activisten van de Riffijnse volksbeweging kregen vragen in Marokkaanse politiebureaus en rechtbanken over waarom ze foto’s van Abdelkrim El Khattabi hebben geliked op Facebook.

Daarnaast verwaarloost Marokko de historische gebouwen uit de tijd van het Riffijnse verzet, zoals het hoofdkwartier van de Riffijnse regering in Ajdir. Ook verdween er Europese financiering voor een museum in Al Hoceima zonder het project te realiseren.

Marokko heeft na de massamoord op de Riffijnen in 1958/1959 alles gedaan om Abdelkrim El Khattabi uit het collectief geheugen van de Riffijnen te wissen. Bij de protesten van de Riffijnse volksbeweging werd het Rabat duidelijk dat de Riffijnse verzetsheld nog altijd een inspiratiebron is voor zijn volk. Marokko is sindsdien van strategie verandert en probeert het erfgoed van El Khattabi te vervalsen. Onder meer door het bestaan van Arif Republiek te ontkennen en Abdelkrim te presenteren als een trouwe onderdaan van de Allawieten.

Lees ook:

Makhzen: ‘Wie Abdelkrim volgt is afgedwaald van de weg van Allah!’

Abdelkrim El Khattabi: Riffijnen zijn geen Marokkanen

L’Escadrille chérifienne vs Arif republiek

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.