Marokko vraagt Nederlanders om financiële steun

De Marokkaanse ambassade in Nederland heeft gisteren een oproep geplaatst waarin zij de mensen oproept geld te doneren voor de bestrijding van het coronavirus.

De oproep is gericht aan ”de Marokkanen die in Nederland wonen, maar ook de niet-Marokkanen”. In de Arabischtalige tekst staat dat de donaties gestort kunnen worden op de bankrekening van de Marokkaanse ambassade om de strijd tegen corona in Marokko te financieren.

Doordat de oproep alleen in het Arabisch is, helpen sommige handlangers voor het promoten van de oproep in het Nederlands . Zo nam Abdelali Bentohami een video op in het Nederlands waarin hij zijn achterban opriep geld te storten op het rekeningnummer van de ambassade. Bentohami verwijderde de video kort daarna, waarschijnlijk omdat hij teveel kritische reacties kreeg. Bentohami, die banden onderhoudt met onder meer de Marokkaanse ambassadeur, kreeg drie jaar geleden een oorkonde van diezelfde ambassadeur voor de bewezen diensten.

In Marokko heeft de Allawiet Mohamed VI, een van de rijkste monarchen in de wereld, de opdracht gegeven voor een ”coronafonds”. Het initiatief kan niet echt rekenen op steun van de diaspora. Niet alleen wegens het gebrek aan vertrouwen in het falende gezondheidssysteem, maar ook omdat veel burgers zich in de steek gelaten voelen. Sinds de uitbraak van het coronavirus in Marokko ervaren sommige mensen grote problemen. Zij kunnen hun overleden dierbaren in het buitenland niet repatriëren. Ook klagen duizenden gestrande vakantiegangers in dat land. Velen zijn overvallen door acute maatregelen van de autoriteiten waarbij er geen rekening is gehouden met hun bijzondere situatie.

 

[teruggehaald na database crash]