Marokko wederom afwezig bij VN stemming over Rusland

Marokko is opnieuw afwezig bij de stemming van VN-landen over de schorsing van Rusland uit de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties.

Het is de derde keer op rij dat het Allawitisch Koninkrijk bewust de VN stemmingen over Rusland vermijdt.

Het standpunt van Rabat over het conflict in Oekraïne is niet onopgemerkt gebleven in Kiev. De Oekraïense president Zelensky heeft eind vorige maand zijn ambassadeur in Rabat teruggeroepen.

Mohamed 6, die het buitenlands beleid van zijn koninkrijk bepaalt, wil de relatie met Poetin niet schaden vooral uit angst voor Russische steun aan de Westelijke Sahara.

Opmerkelijk is ook de slappe en ambivalente houding van Europa jegens Rabat. In een verklaring van de voorzitter van de Delegatie van het Europees Parlement in de Parlementaire Vergadering van de Unie voor het Middellandse Zeegebied, waarbij de Marokkaanse delegatie aanwezig staat te lezen:
Het Europees Parlement heeft een zeer vastberaden standpunt ingenomen. We veroordelen de Russische militaire agressie tegen Oekraïne in de sterkst mogelijke bewoordingen en roepen op tot voortdurende humanitaire steun aan Oekraïne en Oekraïense vluchtelingen. De Russische aanval is niet alleen een aanval op een soevereine natie, maar ook een aanval op de democratie en uiteindelijk op gekozen parlementen. Het is een illegale schending van onze hedendaagse internationale orde.

Rachid Talbi Alami, voorzitter van het Marokkaanse parlement, neemt het voorzitterschap van deze delegatie van de Italiaanse Roberta Metsola over.

Lees ook: Algerijns-Russische en Marokkaans-Franse militaire oefeningen in Noord-Afrika

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.