Marokko weigert internationale mensenrechtenwaarnemers te ontvangen

De voorzitter van de ‘Marokkaanse Vereniging voor Mensenrechten’ (AMDH), Aziz Ghali, zei gisteren dat Marokko verzoeken van internationale mensenrechtenwaarnemers om het land te bezoeken negeert.

Aziz Ghali zei gisteren dat de rapporteur voor vrijheid van religie zijn verzoek in 2014 had ingediend zonder antwoord te krijgen van het regime. In 2015 diende de rapporteur voor extreme armoede een verzoek in om het Allawitisch koninkrijk te bezoeken, maar ook hij werd genegeerd.

In 2015 diende de rapporteur voor het recht op water een verzoek in. In 2016 herhaalde deze rapporteur zijn verzoek bij het regime die het weer negeerde. De rapporteur herhaalde zijn verzoek in 2020 en in februari dit jaar, maar heeft nooit antwoord gekregen van het regime.

De voorzitter van AMDH zei ook dat Rabat verzoeken van andere waarnemers negeerde. In 2020 diende de speciale rapporteur voor een gezond milieu een verzoek in om Marokko te bezoeken. Vorige maand herhaalde de rapporteur zijn verzoek. Beide verzoeken werden echter genegeerd door Mohamed 6 en zijn regime.

Hetzelfde overkwam ook de speciaal rapporteur voor de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht die zijn verzoek in 2014 indiende. In 2019 herhaalde de rapporteur zijn verzoek. Hij kreeg goedkeuring mits hij zich houdt aan de voorwaarden van het Allawitisch regime. De rapporteur ging niet akkoord en daarom was hij niet welkom.

Marokko weigerde ook de speciale rapporteur voor willekeurige detentie sinds 2018 te ontvangen. Onder meer om de marteling en willekeurige arrestatie van de Riffijnen in de doofpot te stoppen.

Het Allawitisch koninkrijk weigert ook de speciale rapporteur voor het recht op gezondheid te ontvangen, die zijn verzoeken in 2010, 2012, 2016 en 2021 indiende.

Rabat weigert ook de bezoeken van andere rapporteurs van de Verenigde Naties waaronder de rapporteur voor het recht op huisvesting, de rapporteur voor buitengerechtelijke executies en de rapporteur voor giftige en gevaarlijke stoffen.

De voorzitter van de mensenrechtenorganisatie zei ook dat Marokko geen jaarverslagen indient bij internationale organisaties, zoals het Internationaal Verdrag inzake burgerrechten en politieke rechten, de speciale commissie politieke en sociale rechten, de commissie tegen foltering, de commissie voor de uitbanning van discriminatie tegen vrouwen, het Comité voor de Rechten van het Kind en het Comité voor personen met een handicap.

Lees ook: VN-rapporteur erkent discriminatie jegens Imazighen in Marokko

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.