Marokko wil 1.5 miljard dollar betalen voor Amerikaanse Apache helikopters

AH-64 Apache helikopter

 

De Amerikaanse regering heeft onthuld dat Marokko om 24 nieuwe Apache-aanvalshelikopters ter waarde van 1.5 miljard dollar heeft gevraagd, aldus verschillende Amerikaanse en Marokkaanse media waaronder Hespress en Defenceweb.

Dit is de eerste officiële vermelding dat Marokko om Apaches heeft gevraagd en de eerste keer dat de hoeveelheid is opgegeven. Eerder dit jaar kwamen berichten naar buiten dat Marokko de AH-64 Apache had gekozen boven de T-129 ATAK en Bell AH-1Z. Verwacht wordt dat de 24 helikopters binnen twee jaar zullen worden geleverd.

De website Defenceweb meldt dat Marokko de grootste koper van Amerikaanse wapens in Afrika is, met recente verkopen die miljarden dollars waard zijn. De website noemde een paar grote aankopen die onlangs door het Marokkaanse regime werden gedaan, zoals de aankoop van 222 M1 Abrams hoofdgevechtstanks, die tegen 2018 waren opgeleverd, de aanschaf van 162 nieuwe M1A1-tanks van 75 miljoen dollar en 300 TOW-raketlanceerders met 1 800-raketten ter waarde van 180 miljoen dollar.

Dezelfde bron meldt dat de militaire uitgaven van Marokko tussen 2005 en 2015 ongeveer 48 miljard dollar bedroegen.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.