Marokko wil islamitische instellingen in Frankrijk controleren, spionnen ontmaskerd

Na de Pegasus-affaire, waarin Marokko Franse politici, journalisten en president Emmanuel Macron, bespioneerde met Israëlisch spyware, berichten Franse media over nieuwe spionagezaak van de Marokkaanse inlichtingendiensten in Frankrijk.

Dit keer gaat het om pogingen van Marokko om de islamitische instellingen in Frankrijk te controleren door onder meer omkopingen van bestuurders.

De hoofdverdachte in deze zaak is Mohamed B., door de Franse inlichtingendiensten geïdentificeerd als agent M118 van de Marokkaanse geheime diensten ‘DGED’. De Marokkaanse spion verdween in februari 2018 uit Frankrijk toen een arrestatiebevel tegen hem werd uitgevaardigd voor “omkoping van een ambtenaar”.

De spionagezaak kwam aan het licht na de arrestatie van de Franse politie officier Charles D. De Franse hoofdinspecteur voor de grenspolitie op de luchthaven Orly in Parijs speelde geheime overheidsdocumenten door naar de DGED in ruil voor geld en gratis vakanties in Marokko.

Politieonderzoek wees uit dat Charles D de documenten gaf aan een Marokkaans geheimagent genaamd Driss A. Deze spion, in Marokko geboren, was directeur van de vestiging Orly van ICTS International, een in Nederland gevestigd bedrijf dat beveiligingsdiensten levert op verschillende Europese luchthavens.

Toen de Franse contraspionageofficieren het huis van Driss A. in Parijs binnenvielen, vonden ze onder meer documenten met details over de activiteiten van Algerijnse ministers tijdens hun officiële reizen naar Frankrijk.

Le Point zegt dat Charles D. tientallen vertrouwelijke documenten, over mensen die banden hebben met de islamitische beweging, gedurende maanden doorspeelde naar de Marokkaanse inlichtingendiensten.

Tegen de politie gaf Charles D zijn daad toe en probeerde het goed te praten door te zeggen: ’Ik weet dat dit illegaal is. Ik doe dit echter in het belang van de natie om elke terroristische daad op ons grondgebied te voorkomen’.

Mohamed B (M118) heeft een keer Charles D. persoonlijk uitgenodigd naar Marokko en bood hem aan om met zijn gezin te komen. Laatstgenoemde zei verheugd te zijn. “Lang leve Zijne Majesteit!” riep Charles D, “vervolgt Le Point.

Mohamed B, ‘M118’, is een kopstuk van de Marokkaanse inlichtingendiensten in Europa, schrijft Le Point. Zijn missie is het vergroten van de controle van het Allawitisch koninkrijk over de islamitische instellingen in Europa. Hij wordt onder meer verdacht van het rekruteren van bestuurders van islamitische instellingen voor de Marokkaanse inlichtingendiensten.

Een van die bestuurders die hij rekruteerde is Mohammed Moussaoui, voorzitter van de Franse Raad voor Moslimverering (CFCM). Volgens Le Point zat Mohamed B achter alle projecten van de afgelopen jaren om de invloed van Marokko op veel Franse moskeeën te vestigen. Daarbij aarzelde hij niet om druk uit te oefenen op lokale vertegenwoordigers om het pad vrij te maken voor zijn knechten zoals Mohammed Moussaoui.

Volgens informatie van Le Point zijn de banden tussen de voorzitter van de CFCM en Marokko tegenwoordig zo sterk dat de huur voor het Parijse appartement dat door Mohammed Moussaoui wordt bewoond, rechtstreeks wordt betaald door een zekere Samir X., nummer 3 van de DGED in Parijs. Deze laatste, die handelt onder diplomatieke mantel – hij wordt officieel beschouwd als verbonden aan de Ambassade van het Koninkrijk Marokko in Frankrijk – betaalt dus enkele duizenden euro’s per jaar voor het appartement”, wordt verder onthuld.

De voorzitter van de CFCM ontkende tegen Le Point elke inmenging van Rabat in zijn missies: “De persoon die u voorstelt als lid van de DGED [Mohamed B.], heb ik altijd gekend als projectmanager bij het Marokkaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken. Hij was lid van het Frans-Marokkaanse bilaterale comité, geformaliseerd door de gezamenlijke Frans-Marokkaanse verklaring van september 2015 over samenwerking in religieuze aangelegenheden ”.

Betreft de huur van het appartement, die rechtstreeks door het Allawitisch koninkrijk wordt betaald, vertelde Moussaoui aan Le Point dat het appartement dat hij in Parijs bewoont “toebehoort aan de Marokkaanse ambassade”.

‘De Marokkaanse ambassade stelt het mij ter beschikking om mijn vrijwillige missie van het beheer van de drie dossiers [imams die Marokko naar Frankrijk stuurt, de opleiding van Franse imams in Marokko en hulp aan Franse moskeeën]. Als mijn missie eenmaal is voltooid, heb ik deze accommodatie niet meer, die ik dan niet meer nodig zal hebben.”

Frankrijk is niet het enige Europees land dat de groeiende activiteiten van de Marokkaanse inlichtingendiensten detecteert. Vorige maand waarschuwde de Belgische inlichtingen- en veiligheidsdienst voor buitenlandse inmenging door Marokko. Een Spaanse denktank publiceerde onlangs een rapport waarin het aandacht gaf aan de activiteiten van de Marokkaanse inlichtingendiensten in Spanje. Het rapport benadrukte dat het Allawitisch koninkrijk geobsedeerd is door de controle van zijn ‘onderdanen‘ in andere landen.

In Nederland, waar de Marokkaanse inlichtingendiensten in alle vrijheid opereren, is er nog amper aandacht voor dit onderwerp in de media en politiek.

Lees ook:

‘Moskee’ Al Kabir in dienst van het Marokkaanse regime

‘Nederlandse’ moskeeraad: Alle Marokkanen zijn soldaten achter Mohamed 6!

Moskee woordvoerder Najib El Allouchi: “Consul is vertegenwoordiger van Marokkaanse gemeenschap” (video)

Nederlandse moskeevertegenwoordigers aanwezig op het Troonfeest van Mohamed VI

Verschillende Amsterdamse moskeeën betuigen dank en loyaliteit aan de Marokkaanse koning

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.