Marokko wordt geconfronteerd met de ergste droogte in de afgelopen dertig jaar

Foto uit het archief

Het gebrek aan regen deze herfst en winter en de daling van het reservoirwater tot ongekende niveaus heeft ertoe geleid dat Marokkaanse experts waarschuwen voor een van de ergste droogtes waarmee het Noord-Afrikaanse land in de afgelopen dertig jaar te maken heeft gehad. Dit meldt het Spaanse persbureau EFE, maar wordt ook bevestigd door media gecontroleerd door het regime, zoals Hespress.

Landbouwdeskundige Abdelmoumen Guennouni zei tegen EFE dat het gebrek aan regen dit landbouwseizoen samenvalt met de lage niveaus van reservoirwater en de overexploitatie van grondwater.

De minister van Uitrusting en Water, Nizar Baraka, heeft gewaarschuwd voor “de grote tegenslag” van de dalende waterniveaus in de dammen, een probleem dat hij als “structureel” beschreef.
In het 2M openbare televisienieuws verklaarde Baraka vorige week dat de reservoirs van het land hun minimumniveaus registreren, die niet hoger zijn dan 33,9% (vergeleken met 62% in 2018). Het water in de Al Massira-dam (gelegen in de regio Casablanca) , de op een na grootste van het land, bedraagt slechts 7% van zijn capaciteit.

De neerslag tussen september en januari bedroeg 38.8 mm, 53% minder in vergelijking met het voorgaande seizoen.

Op 4 februari beval Mohamed 6, in zijn hoedanigheid als bevelhebber van de gelovigen, zijn onderdanen het regengebed te verichten.

“We zijn afhankelijk van Allah’s genade” is de uitdrukking die herhaald wordt door de boeren en veeboeren die door Efe zijn geraadpleegd, allemaal bezorgd over de ongekende aard van de droogte dit jaar.

Abderrahim Zrouti, die 300 hectare tarwe heeft verbouwd in Sidi Yahya Zaer heeft alle hoop op een goede oogst verloren. Hij verwacht 80 procent minder oogst door het uitblijven van de regen.
In alle regio’s van het land wordt dezelfde kritieke situatie geregistreerd: “Alles is droog”, waarschuwt een Spaanse boer die in heel Marokko produceert, schrijft EFE.

“In Berkane bijvoorbeeld verlaten verschillende boeren hun sinaasappelplantages omdat er geen water is of vanwege de slechte kwaliteit en het hoge zoutgehalte van de waterbronnen in putten en kanalen”, zegt de Spaanse boer tegen EFE. Dit wordt bevestigd aan Arif News door Riffijnse Nederlanders die sinaasappelplantages hebben in Berkane.

EFE zegt dat de droogte ook de veehouders treft en dat ze de hoge voerprijzen veroordelen. Een zak gerst ging van 230 dirham (ongeveer 21 euro) naar 450 dirham (42 euro), schrijft het Spaanse persbureau.
De schaarste bereikt zo’n omvang dat velen geen andere keuze hebben dan hun manier van leven weg te gooien. “Ik ken boeren die hun kudde verkopen omdat ze de verliezen niet meer aankunnen”, waarschuwt Guennouni.

De spreekbuis van Rabat Hespress beaamt het bericht van het Spaanse persbureau. ”Dammen die bestemd zijn voor landbouwirrigatie hebben te lijden onder een aanzienlijke afname van hun waterreserves. Met uitzondering van Gharb en de Loukos, is het waterniveau in de dammen niet hoger dan 12 procent”, aldus Hespress.

Lees ook:

Moulouya-rivier bereikt zee niet meer door droogte en overexploitatie

Kritiek op de inefficiëntie en ongelijkheid van het Marokkaanse waterbeheerbeleid

Marokko wil water verplaatsen van Arif naar het zuiden

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.