Marokko zakt 3 plaatsen op World Press Freedom Index 2021

Noord-Afrika en het Midden-Oosten (MENA) regio is het gebied waar de persvrijheid het minst is. Dat concludeert Reporters sans Frontières (RSF) in de jaarlijkse World Press Freedom Index.

Marokko is dit jaar drie plaatsen gezakt en staat gerangschikt op plek 136.

RSF zegt dat de media in Marokko nog steeds het slachtoffer worden van gerechtelijke intimidaties. Naast de jarenlange rechtszaken tegen een aantal mediafiguren, zijn er tegen journalisten verschillende nieuwe vervolgingen op seksueel gebied ingesteld, schrijft RSF.

De organisatie voegt eraan toe dat de manipulatie van getuigenissen wordt gebruikt door vrouwen in te zetten in verschillende zaken. Het verloop van de processen en de mediahype en laster die daarmee gepaard gaan beroven zowel het slachtoffer als de vermeende dader van hun rechten.

Reporters Without Borders zegt ook dat er zware straffen zijn uitgesproken en verschillende journalisten en burgerjournalisten nog steeds vast zitten.

Met plaats 73 is Tunesië het land met de meeste persvrijheid in Noord-Afrika, gevolgd door Mauritanië dat op plaats 94 staat. Het best scorende Afrikaanse land op de index is Namibië op plaats 24.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.