Marokko zakt 6 plekken op Corruptie Index van Transparency International

Marokko is gerangschikt als 86e op de Corruptiepercepties Index van Transparency International voor het jaar 2020. Het koninkrijk van Mohamed VI is zes plaatsen gezakt vergeleken met 2019 toen het nog op plek 80 stond. Marokko behaalde slechts 40 van de 100 haalbare punten.

Transparency International geeft twee belangrijkste redenen voor de achteruitgang van Marokko. In het rapport staat: ‘Hoewel de regering uitzonderlijke maatregelen nam als reactie op de gezondheidsnood, met name rond openbare aanbestedingen, ontbrak het deze maatregelen aan toezicht en Rabat maakte speciale uitzonderingen mogelijk waarmee de regering niet ter verantwoording werd geroepen. Deze initiatieven strekken zich uit tot gebieden buiten de gezondheidszorg en vormen aanzienlijke risico’s voor slecht beheerde fondsen en corruptie.’

De tweede reden volgens het rapport is: ’talloze schendingen van de vrijheid van meningsuiting en de pers, waaronder de arrestatie en opsluiting van journalisten die kritiek uiten op de overheid of het gebrek aan transparantie bij de overheid aankaarten.’

Volgens de internationale ngo draagt de corruptie in Marokko bij aan het slechte gezondheidssysteem en het ontbreken van een effectieve reactie op de COVID-19-pandemie.

Azzedine Aksabi, lid van Transparency Maroc, zei dat de manier waarop Marokko omgaat met zijn ontwikkelingsmodel geen vruchten kan afwerpen mits het probleem van corruptie eerst wordt aangepakt, omdat het alomtegenwoordig is en zich verspreidt in alle sectoren. Akasbi zei dat er geen ontwikkeling mogelijk is zolang het probleem van corruptie niet wordt aangepakt. De spreker zei ook dat de zwakke wetgeving de corruptie helpt verspreiden.

Met plek 35 is Botswana het minst corrupte land in Afrika. Tunesië scoorde, met plek 69, als beste in Noord-Afrika. Nederland staat met 82 punten op de achtste plaats in de wereld.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.