Marokko zet Franse journalist het land uit

Reporters without Borders (RSF) heeft de uitzetting van een verslaggever van de radiozender France Inter veroordeeld. De internationale ngo die de persvrijheid wil bevorderen en consultatieve status geniet bij de VN eist ook de onmiddellijke teruggave van de uitrusting van de verslaggever die in beslag zijn genomen.

Journalist Sebastien Sabiron was in Tanger om verslag uit te brengen over de repressie en gedwongen verplaatsing van sub-Saharaanse migranten van de kustgebieden naar het zuiden van het land. Amper 24 uur na zijn aankomst is het gereedschap van de journalist in beslag genomen en moest hij de eerste vlucht naar Frankrijk nemen.

De Fransman was samen met zijn Marokkaanse gids migranten aan het interviewen in Tanger, toen zij gearresteerd werden door een officier van het Ministerie van Binnenlandse Zaken. De journalist en de gids werden bedreigd met een taser, waarna ze naar het politiebureau zijn gebracht waar zij zes uur lang werden ondervraagd.

Na het verhoor kreeg Sebastien Sabiron te horen dat hij het land per direct moest verlaten. De Fransman werd teruggeleid naar het vliegveld en gedwongen de nacht daar door te brengen.

Officieel verwijten de Marokkaanse autoriteiten de journalist dat hij geen voorafgaande toestemming heeft gekregen om te werken. De enige vergunningsaanvragen voor de journalisten op de site van het Marokkaanse Cinema Center betreffen echter alleen de televisieploegen en waren dus niet van toepassing op de journalist van France Inter.

”We veroordelen ten stelligste de uitzetting van Sebastien Sabiron die nergens op gebaseerd is , behalve de wens om hem te verhinderen een gevoelig onderwerp voor de Marokkaanse autoriteiten te onderzoeken”, aldus RSF. De organisatie vervolgt: ”Er is geen tekst die vereist dat journalisten voor gedrukte of radio media toestemming moeten vragen om te werken. Aan de andere kant, het hinderen van het onderzoekswerk van een journalist over kwesties van algemeen belang is een aanval op de vrijheid om te informeren.”

Het is niet de eerste keer dat Marokko buitenlandse journalisten het land uit zet. In juli werden de Nederlandse Koen Greven en de Spaanse Jose Colon het land uitgezet toen ze poogden verslag te doen over de situatie in Al Hoceima. Lees het interview van ArifNews met Koen Greven over deze uitzetting.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.