Marokko zet Nederlandse journalist het land uit

De Nederlandse journalist, Gerbert van der Aa, werd in de Riffijnse stad Nador opgepakt en gedeporteerd naar Melilla, een Spaanse enclave in Arif.
De journalist was in Nador om onderzoek te doen naar de illegale migratie en de Riffijnse volksbeweging. De reden van zijn deportatie is dat de Nederlander niet over een Marokkaanse perskaart beschikt, maar een van de eerste eisen voor zo’n kaart is dat de journalist woonachtig moet zijn in Marokko.

De afdeling van ‘Association Marocaine des Droits Humains’ in de stad Nador noemt de ware redenen achter de arrestatie en deportatie van Gerbert:
1- Het verbergen van ernstige schendingen die de Marokkaanse autoriteiten dagelijks begaan ten aanzien van de (sub-Saharaanse) migranten.
2- De werkelijke cijfers en informatie verbergen over het aantal migranten dat in Nador woont, het aantal migranten dat wordt gearresteerd en mishandeld. Om zeer overdreven cijfers te geven aan Spanje en de Europese Unie om te doen overkomen dat er een grote migratiestroom is om de Europese subsidies op te voeren.

Gerbert van der Aa bevestigt zijn deportatie en zegt dat hij morgen rond 14:40 zijn verhaal zal vertellen op NPO radio 1. Het is niet de eerste keer dat Marokko journalisten en buitenlandse waarnemers het land uitzet, lees er meer over:

Marokko verbiedt buitenlandse activistes toegang tot protestgebied

Marokko zet Franse journalist het land uit

Correspondent Koen Greven mag zijn werk niet doen in Alhoceima

Interview met journalist Koen Greven

Kati Piri en Lilianne Ploumen mogen Rif-gebied niet in

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.