Marokko’s nationale brandstofvoorraad goed voor minder dan een maand

De Marokkaanse minister van Energietransitie en Duurzame Ontwikkeling Leila Benali publiceerde gisteren enkele cijfers betreft de nationale brandstofvoorraden. De Marokkaanse media, waaronder de krant ‘Assahra Al Maghribiya‘, noemde de cijfers schokkend.

Volgens Leila Benali zijn de voorraden diesel en gas goed voor 26 dagen. De benzinevoorraad is volgens de minister voldoende voor 43 dagen, terwijl de voorraad kerosine genoeg is voor 34 dagen.

De minister zei dat het Allawitisch Koninkrijk tot maandag 11 april een geschatte voorraad had van 437.000 ton diesel, 83.000 ton benzine, 191.000 ton gas en 701 ton steenkool.

De steenkoolvoorraad is goed voor: 11 dagen voor de kolencentrale in Jerada, 34 dagen voor de kolencentrale in Mohammedia, 16 en 31 dagen voor de twee kolencentrales in Jarf Asfar en 26 dagen voor de kolencentrale in Safi.

Leila Benali zei dat het huidig beleid de minimumvoorraad aardolieproducten in 60 dagen vastlegt, maar dit is de afgelopen 20 jaar niet gedaan.

Landen die lid zijn van het Internationaal Energie Agentschap (IEA) hebben afgesproken dat elk land voor 90 dagen netto olie-importen in voorraad moet hebben voor als er een oliecrisis optreedt.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.