Marokko’s reactie op nominatie Nasser voor de Sakharovprijs

Samen met de Oekraïense filmmaker Oleg Stentsov en de hulporganisaties die op de Middellandse Zee migranten redden, is de leider van de Riffijnse volksbeweging Nasser Zafzafi gisteren door naar de finale voor de Sacharovprijs 2018.

Een officiële reactie van de Marokkaanse staat is tot nu toe uitgebleven, maar wie de kranten leest en naar figuren die dichtbij het regime staan luistert, kan concluderen dat Rabat niet blij is met de overwinning van de Riffijn.

Een van deze geluiden is Tijjini, die jarenlang opereert vanuit België onder het dekmantel van journalist en eigenaar was van het tv-kanaal Maghrebtv. Een Marokkaanse vrouw die voor Tijjini werkte in Brussel heeft in een video verklaard dat hij banden heeft met de Marokkaanse geheime diensten.

Deze journalist, die momenteel de nieuwssite Achkayen beheert, zei dat de prestatie een politieke overwinning is voor de supporters van Nasser Zafzafi. Tijjini zei dat het overwegend Nederlandse parlementsleden zijn die op de Riffijn hebben gestemd en beschuldigde de Nederlandse staat en regering dat zij druk hebben uitgeoefend om de Riffijnse activist te nomineren voor de top 3.

Om het complot compleet te maken zei de Marokkaan dat de EU zulke prijzen in het leven heeft geroepen voor politieke afrekeningen tegen staten die geen goede banden hebben met Brussel.

De boze ‘journalist’ was woedend op de Marokkaanse diplomatie die ‘dit zo ver heeft laten komen’ en feliciteerde de Nederlandse parlementsleden voor hun prestatie. Tijjini zei: ‘Ik respecteer mijn vijanden die werk leveren’.

De Marokkaanse ‘journalist’ uit Brussel is meerdere malen in opspraak gekomen en beschuligd van banden met de Marokkaanse geheime diensten. In 2014 kreeg hij kritiek van een grote groep Riffijnse activisten in Brussel en daagden hem uit om transparant te zijn en uit te leggen hoe hij een TV-kanaal kan runnen zonder sponsers te hebben.

In datzelfde jaar viel Tijjini een groep Riffijnse activisten aan, nadat ze kritische vragen stelden aan prominente figuren van het Marokkaanse regime, over de mensenrechtenschendingen en de moord op o.a. Karim Lachqer die vlak daarvoor dood werd getrapt door Marokkaanse agenten in Al Hoceima. Dit vond plaats in  Rai Amsterdam tijdens een evenement, georganiseerd door figuren dichtbij de Marokkaanse ambassade.

Burgemeester van Rotterdam Ahmed Aboutaleb bezocht samen met de Marokkaanse ambassadeur Abdelwahhab El Ballouki dit festival en maakten deel uit van de officiële Nederlandse en Marokkaanse delegaties, aldus de officiële website van de staatsorgaan voor Marokkanen in het buitenland CCME.

Dezelfde bron vervolgt: ‘Zowel de burgemeester van Rotterdam als de ambassadeur van Marokko in Den Haag vroegen in hun toespraken aan de Nederlandse jeugd met Marokkaanse roots om vast te houden aan hun Marokkaanse identiteit en er trots op te zijn, om de gehechtheid aan hun land van herkomst te versterken!’.

Een van de prominente gasten, naast Ahmed Aboutaleb en de Marokkaanse ambassadeur El Ballouki, was Abdeslam Bouteyeb. De organisator van het filmfestival in Nador die Nederland heeft opgelicht voor 40 duizend euro. Bouteyeb was niet de enige PAM-lid aanwezig tijdens dit festival. Ook Hakim Benchammas was aanwezig. Hakim is voorzitter van de Eerste Kamer en de huidige partijvoorzitter van ”de partij van Al-Himma”, de vriend en adviseur van de Marokkaanse koning.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.