Media: Marokko bespioneerde Spaanse premier en defensieminister

De Spaanse regering heeft gezegd dat de mobiele telefoons van de premier, Pedro Sánchez, en de minister van Defensie, Margarita Robles, vorig jaar allebei besmet waren met de Pegasus-spyware die alleen beschikbaar is voor overheidsinstanties.

De regering maakte begin deze week bekend dat het via de openbare aanklager een klacht had ingediend.

Geen hard bewijs
De Spaanse regering heeft geweigerd te speculeren over wie er mogelijk achter de aanvallen zit, maar de Spaanse media (1,2,3) schrijven dat Marokko achter de spionage zit. De Britse krant The Guardian vermoedt ook dat de dader Marokko is.

De eerste hack bij premier Sánchez vond plaats op 19 mei 2021. Twee dagen nadat Ceuta bestormd werd door duizenden migranten.

Volgens een onderzoek van Amnesty International werden eerder de Sahrawi mensenrechtenactiviste Aminatou Haidar, de Marokko-deskundige Spaanse journalist Ignacio Cembrero en de verbannen Riffijnse journalist Ali Lmrabet bespioneerd met de Pegasus-spyware.

Marokko wordt ook ervan beschuldigd geprobeerd te hebben de Franse president Emanuel Macron te bespioneren met Pegasus. Evenals andere Franse politici, journalisten en mensenrechtenactivisten.

Vorig jaar werd ook bekend dat mensenrechtenactivisten in België niet veilig zijn voor de Pegasus-spyware. De Sahrawi activist Mahjoub Mleiha was een van de Pegasusslachtoffers op Belgische bodem. De Sahrawi beschuldigt de Marokkaanse geheime diensten van het hacken van zijn telefoon.

Kritiek op Madrid
De Spaanse regering wordt echter verweten dat het van de spionage wist en het verzweeg. Madrid kwam er onlangs mee naar buiten nadat het onderzoeksgroep Citizen Lab bekend maakte dat 63 personen uit en rond de onafhankelijkheidsbeweging in Catalonië het doelwit zijn geweest van een hackpoging met Pegasus.

De in Spanje wonende journalist Ali Lmrabet zegt dat Pedro Sanchez al maanden wist van de spionage. Dat het nu pas naar buiten wordt gebracht is volgens Lmrabet‘een politieke manoeuvre van Sánchez, een opportunistische en gewetenloze politicus zonder principes, die zowel zijn regering als zijn hoofd wil redden”.

Reactie Makhzen

Het Marokkaanse regime heeft officieel niet gereageerd op de beschuldigingen. De spreekbuis van het regime, Hespress, noemt de beschuldigingen echter ‘goedkope intimidatie gebaseerd op illusies’. De spreekbuis zegt dat Madrid en Rabat niet zullen bezwijken voor deze intimidaties en citeerde de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken Manuel Albares die het volgende gezegd zou hebben: ‘de standpunten van staten zijn niet gebaseerd op de politieke discoursen van sommige partijen die zich laten leiden door ideologieën uit de tijd van de Koude Oorlog, maar het is de taal van de belangen die de twee buurlanden in de 21e eeuw in staat zal stellen relaties op te bouwen‘.

Lees ook:

Lange arm Rabat belemmert debat over Pegasus-affaire in Frankrijk

Haartez: Marokko bespioneert Riffijnse en Sahrawi activisten met Pegasus

Voormalig Frans presidentskandidaat doelwit van spionage met Pegasus, waarschijnlijk door Marokko

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.