Media: Omar Radi vervolgd voor doorspelen informatie over Arif aan Nederland

Journalist en mensenrechtenactivist Omar Radi werd woensdag 29 juli in hechtenis geplaatst voor ‘verkrachting en het ontvangen van buitenlandse financiering met als doel de interne veiligheid van de staat te ondermijnen’. Radi werd overgebracht naar de Oukacha-gevangenis in Casablanca en zijn proces staat gepland voor 22 september.

Volgens het regimegezinde Dalil Rif gaat het om het doorspelen van informatie over de Riffijnse volksbeweging aan ambtenaren in het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken. De website voegt eraan toe dat Omar Radi daarvoor geld kreeg.

Dalil Rif meldt dat Omar Radi voortdurend in contact stond met geaccrediteerde Nederlandse diplomaten in Rabat. Volgens het regimegezinde website gaf Omar Radi ‘valse informatie over de gebeurtenissen in Arif, door ze te presenteren als een opstand die zou leiden tot de afscheiding van Arif’.

Internationale mensenrechtenorganisaties en activisten uit het binnen- en buitenland hebben de arrestatie van de kritische journalist veroordeeld. Het Marokkaanse regime wordt ervan beschuldigd Omar Radi te straffen omdat hij kritisch schrijft.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft nog geen reactie gegeven op de beschuldigingen in de Marokkaanse media.

Tijdens de Riffijnse volksbeweging heeft Marokko meerdere buitenlandse journalisten het land uit, lokale burgerjournalisten werden opgepakt en gemarteld. De Marokkaanse journalist Hamid El Mahdaoui die over de Riffijnse volksbeweging berichtte kreeg drie jaar gevangenisstraf voor ‘een telefoongesprek waarin een onbekende beller El Mahdaoui vertelde dat hij Russische tanks naar Arif ging sturen’.

Lees er meer over:

Marokko zet Franse journalist het land uit

Uitgezette Spaanse journalist vraagt om hereniging met zijn familie

Interview met journalist Koen Greven

Marokko zet Nederlandse journalist het land uit

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.