Media spreekt openlijk over charmeoffensief van Rabat in Nederland

Vandaag verscheen een artikel op de regeringsgezinde nieuwssite hespress. De openingszin is een duidelijke erkenning van de pogingen van het Marokkaanse regime om haar imago in Nederland te verbeteren.

”Na de gespannen sfeer waarin de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok een rapport over de Riffijnse volksbeweging presenteerde aan parlementsleden, probeert de Marokkaanse ambassade in het land van de windmolens (Nederland) het beeld van ‘Marokko’ bij Nederlanders te verbeteren”, lezen wij in de eerste regels van het artikel.

De nieuwssite gaat verder en schrijft: ”De Marokkaanse ambassade is van plan een persconferentie te organiseren over het onderwerp ”het imago van Marokko in de Nederlandse media” door in Nederland woonachtige Marokkaanse figuren uit te nodigen, geleid door Halim El Madkouri, Jalal Bouzamour, Abdel Rubio, Malika Maanani, Fouad El Aroui en Jan Hoogland. Ook de Marokkaanse consul Mustafa Ettarfaia en de ambassadeur Abdelwahhab El Ballouki zullen aanwezig zijn.

In een verklaring aan de nieuwssite zei de ambassadeur dat de relatie tussen beide landen moeilijkheden kent die Marokko niet wil. El Ballouki verklaarde dat zijn land hard werkt om deze moeilijkheden te overwinnen met wijsheid, beleefdheid en visie. De ambassadeur benadrukt tegelijkertijd dat Rabat aandringt op wederzijds respect geen bemoeienis met interne zaken. De vertegenwoordiger van het regime in Nederland voegde eraan toe dat Rabat niemand wil lesgeven en het haar recht vindt om geen lessen van iemand te accepteren.

El Ballouki bekritiseerde de Nederlandse media, o.a. voor hun afwezigheid bij de herdenking van de gesneuvelde Marokkaanse soldaten in Nederland, die onder de Franse vlag vochten tegen de Duitsers.

Nederlandse activisten, voornamelijk met een Riffijnse afkomst, hebben opgeroepen tot een sit-in tegen dit evenement van het Marokkaanse regime in Zuidland. De activisten zeggen dat dit de zoveelste poging van het regime is om haar imago te verbeteren en dat de meerderheid van de sprekers direct belangen hebben met het regime. Zo is de moderator Nadia Bouras  lid van de adviesraad van de koning voor Marokkanen in het buitenland (CCME), wiens taak is vooral de Marokkanen in het buitenland onder de macht van Rabat houden. Of Halim El Madkouri die subsidies kreeg vanuit Rabat. Of Malika Maanani die drie dagen geleden in Al Hoceima was aan het vergaderen met pro-regime verenigingen om Nederlandse kinderen met Marokkaanse afkomst naar Marokko te sturen ”om de band met het land te versterken”, volgens de activisten is het echter de band met het regime die deze verenigingen willen versterken.

Een van de activisten zei tegen ArifNews dat het regime het geld dat ze uitgeeft aan deze propaganda beter had geïnvesteerd in een school of onderneming waar het volk wat aan heeft. Want hetis uiteindelijk het geld van het volk, waarmee dit soort evenementen worden gefinancierd. ”Al haalt de ambassade 100 figuren om haar te promoten in Nederland, niemand gelooft dat het goed gaat met dat land onder dit regime. Men hoeft alleen te kijken naar het stijgende aantal Marokkanen dat richting Europa vlucht! Alleen dat is een bewijs dat het slechter gaat daar!”, aldus een andere activist. Die eraan toevoegde dat aanstaande zaterdag Riffijnse activisten uit Nederland, België en Duitsland zullen afreizen naar Mamounia Palace aan de Nieuwe Veerdam 2 te Zuidland, om tussen 13:00 en 17:00 te betogen tegen de Marokkaanse propaganda in Nederland.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.