Medische infrastructuur Marokko oneerlijk verdeeld over regio’s

Een nieuw rapport van de organisatie ‘Bemiddelaar voor Democratie en Mensenrechten’ onthult de oneerlijke verdeling van de medische infrastructuur in Marokko.

Volgens het rapport is de verdeling van de artsen per regio oneerlijk ook al wordt rekening gehouden met het aantal inwoners per gebied. Het rapport zegt dat 1/3 van de artsen geconcentreerd is in de twee regio’s Casablanca-Settat en Rabat-Sale-Kenitra. Samen met de regio’s Marrakesh-Safi en Fez-Meknes beschikken deze vier regio’s over 7.601 artsen, dat is 67.86% van alle artsen in het Allawitisch Koninkrijk. Dat betekent dat de overgebleven 3.600 verdeeld zijn over de overige acht regio’s.

Volgens het rapport zijn er 3.18 artsen per 10.000 inwoners in Marokko. Het aantal verpleegkundigen is 8.82 per 10.000 inwoners. In sommige regio’s is dit gemiddelde nog lager door de oneerlijke verdeling van de artsen en de medische zorg.

Het rapport zegt dat de totale gezondheidsuitgaven vorig jaar 19.77 miljard dirham (minder dan twee miljard euro) bedroegen. De uitgaven van het ministerie van Volksgezondheid per capita is niet meer dan 561 dirham (+/- 50 euro).

79 procent van de uitgaven van het ministerie gaan naar vaste lasten waarvan 67 procent bestaat uit lonen van medisch personeel en ambtenaren.

De gezondheidsuitgaven vormen 5,8% van het nationale bruto binnenlands product. De Wereldgezondheidsorganisatie adviseert tien procent van het bruto binnenlands product uit te geven aan de gezondheidssector.

Sinds de uitbraak van het coronavirus in 2020 heeft Marokko leningen gesloten en donaties ontvangen ”ter versterking van de medische zorg”.

Het rapport van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken dat deze maand verscheen sprak ook over het gebrek aan elementaire overheidsdiensten in Amazigh gebieden. Evenals de speciale VN-rapporteur voor racisme, E. Tendayi Achiume. Zij constateerde in 2019 het racisme jegens de Imazighen en hun regio’s. ”Armoede, kwetsbaarheid en moeilijke toegang tot basisdiensten zijn kenmerkend voor de Amazigh gebieden”, zei E. Tendayi Achiume.

In 2016 gingen de Riffijnen de straat op tegen dit racistisch beleid in hun regio en eisten onder meer een ziekenhuis met genoeg capaciteit om het hoge aantal kankerpatiënten te behandelen. Marokko antwoordde de vreedzame protesten met moord, geweld en arrestatie van honderden Riffijnen. De leiders van de Riffijnse protestbeweging zitten nog steeds vast en de militarisering van het gebied is geïntensiveerd.

Lees ook:

Gewonde bloedt dood voor ingang gesloten ‘ziekenpost’ in Al Hoceima

Vrouw beviel buiten gesloten ziekenpost, baby overleden (video)

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.