Meer Europese subsidies voor Rabat

De Europese Unie en Marokko hebben vandaag twee overeenkomsten ondertekend: ”De eerste heeft tot doel de sociale bescherming te versterken en de tweede ondersteunt het concurrentievermogen van de particuliere sector om voldoende werkgelegenheid te creëren om de nationale economie te stimuleren”, meldt Hespress.

Dezelfde bron vervolgt: ”Krachtens deze overeenkomsten zal de EU de sociale ontwikkeling in Marokko ondersteunen met 1 miljard en 199 miljoen dirhams om bij te dragen aan de inspanningen van de Marokkaanse regering om ongelijkheden te verminderen, de sociale samenhang te verbeteren en de ‘human development’ / menselijke ontwikkeling van de Marokkaanse samenleving te bevorderen door gelijke toegang tot elementaire sociale diensten te bevorderen, op basis van een mensenrechtenbenadering.”

De ondertekening vond plaats in het gebouw van het ministerie van Economische Zaken en de ceremonie werd bijgewoond door Europees commissaris voor Uitbreiding en Europees nabuurschapsbeleid Johannes Hahn, minister van Economie en Financiën van Marokko Mohamed Benchaaboun en Cloudia Wiedey, de ambassadeur van de Europese Unie in Rabat.

Tussen 2014 en 2017 heeft de EU  807 miljoen euro aan bilaterale bijstand aan Marokko toegekend. De EU-steun is vooral gericht op billijke toegang tot ‘sociale diensten, democratisch bestuur en de rechtsstaat’. De manier waarmee Rabat reageert op de sociale protesten in Arif en elders in het land, rijst de vraag of die gelden daar worden geïnvesteerd waarvoor ze bestemd zijn?

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.