Mehdi Abdel: vluchteling of gelukszoeker?

Vorige week was er aandacht voor de Riffijnse vluchtelingenstroom in de Nederlandse media. Tot grote verbazing van vele Riffijnen bestempelden vele Nederlandse lezers deze vluchtelingen als gelukszoeker.
Een van de vluchtelingen die zijn verhaal deed op De Nieuwe Maan is Mehdi Abdel. Arif News heeft besloten om Mehdi Abdel, die wij al jaren kennen, te interviewen. Wij laten het oordeel graag over aan de lezer om te beslissen of het om een vluchteling of gelukszoeker gaat.

Wie is Mehdi Abdel?
Ik ben Mehdi Abdle-Ilah, geboren op 17/08/1990 te Al Hoceima. Ik ben afgestudeerd in Rechten aan de universiteit van Oujda omdat er geen universiteit is in Arif. Ik ben een ex-politieke gevangene die heeft vastgezeten voor betrokkenheid bij de 20 februaribeweging die in 2011 uitbrak.

Wat is je relatie tot de Riffijnse volksbeweging?
Gelijk na het vermorzelen van Mohsin Fikri in een vuilniswagen begaf ik me op het plaats delict en begon de situatie daar te filmen om zijn verhaal in beeld en geluid over te brengen naar de rest van de wereld. Deze taak, het filmen en fotograferen, bleef ik vanaf die dag uitvoeren tot mijn laatste dag in Arif. Ik was tevens ook lid van het communicatie comité waarvan ook Nasser Zefzafi en andere prominenten lid van waren.
Ik filmde de protesten van de volksbeweging op eigen houtje en was onafhankelijk in mijn werk. Ik had het geluk dat ik filmde vanuit een strategische plek, het dak van mijn huis, dat uitkeek op de centrale plein in het centrum van Al Hoceima waar de meeste demonstraties plaatsvonden.

Waarom besloot jij Arif te verlaten?
Ik besloot Arif te verlaten omdat mijn vrijheid en mijn leven in gevaar waren. Ik kon elk moment gedood of ontvoerd worden. De meeste prominente activisten waren al opgepakt, behalve een klein deel die Arif ontvluchtte via Ceuta, Melilla of ‘de bootjes des doods’ (migratiebootjes richting Spanje).
De Marokkaanse geheime diensten hielden mij constant in de gaten waar ik ook maar ging. Twee auto’s stonden continu voor het ouderlijk huis waarin ik woonde.

Waarom vallen de geheime diensten jou lastig?
Om eerlijk te zijn word ik al sinds 2011 lastiggevallen door mijn politieke standpunten en mijn activisme. Maar het werd heviger sinds het begin van de Riffijnse volksbeweging eind 2016. Ik heb dreigementen ontvangen via Messenger en telefoon. Zelfs op mijn werk vertelden leden van de Marokkaanse geheime diensten aan de werknemers dat zij allemaal in de gevangenis zullen belanden als ik geen afstand neem van de volksbeweging.

Wat zijn de belemmeringen die jij ondervond toen je in Nederland arriveerde?
Ik heb veel moeilijkheden ondervonden en ik ben gechoqueerd door de onwetendheid van de vele Riffijnen hier over de situatie in Arif. Slechts een klein deel van de familie en vrienden stond mij bij, terwijl de meesten mij negeerden ondanks dat wij hen hartelijk verwelkomden wanneer zij naar Arif kwamen voor de vakantie.

Jij leeft inmiddels in een migrantencentrum, hoe is de situatie daar?
Om eerlijk te zijn bevalt het mij hier, de omgang van het personeel is goed. Zij respecteren ons en helpen alle asielzoekers. Wij komen hier niks te kort.

Er is een grote groep Nederlanders die vindt dat jullie gelukszoekers zijn die hier komen om economisch te profiteren en niet omdat jullie gevaar lopen in Arif. Wat zeg jij tegen deze mensen?
Nee, ik ben hier absoluut niet om economische redenen. Ik was een handelaar in Al Hoceima en tegelijkertijd was ik bestuurder van een bedrijf, hotel en andere zaken van een vriend van mij. Ik kreeg ook een appartement met een mooi uitzicht op het beste strand van Al Hoceima, naast andere bonussen. Ik verdiende grote bedragen met mijn eigen zaak, naast een vaste loon als bestuurder van de zaken van die vriend van mij.
Wat ik in Arif verdiende zal ik hier nooit verdienen, daarom wil ik ook terugkeren als het Marokkaanse regime haar repressie in Arif stopt.

Dus je gaat terugkeren als Marokko haar repressie stopt in Arif? Was jij überhaupt naar Europa vertrokken als de Europese landen druk hadden uitgeoefend op Marokko om de mensenrechten in Arif te respecteren?
Ik zal terugkeren met een brede lach op mijn gezicht. Als de Europese landen druk hadden uitgeoefend op Marokko dan was de situatie in Arif niet zo rampzalig. Dan was het ook niet nodig voor vele Riffijnen om hun leven te riskeren op de Middellandse Zee om de Marokkaanse repressie te ontvluchten.

Ken jij veel Riffijnen die naar Europa zijn gevlucht? Zouden zij terugkeren naar Arif als de Marokkaanse repressie stopt?
Ja ik ken veel mensen die de Marokkaanse repressie in Arif zijn ontvlucht, de meesten van hen zullen terugkeren als die repressie stopt.

Wat is je boodschap aan het Nederlandse volk en de regering?
In mijn kort verblijf hier in dit land heb ik bewondering gekregen voor deze mensen. Ik hoop dat het de extremisten, van beide kanten, niet lukt om de democratische en humane waarden van dit land aan te tasten. Tevens vraag ik de regering nog meer druk uit te oefenen op Marokko om de mensenrechtenschendingen in Arif te doen stoppen en de opgepakte activisten vrij te laten.

 

 

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.