Melilla haalt standbeeld dictator Franco weg (video)

In de Riffijnse stad Melilla, onder Spaans bestuur, is het allerlaatste standbeeld van dictator Francisco Franco op Spaans grondgebied weggehaald. Het bestuur van de autonome stad voert daarmee een 14 jaar oude wet uit die gemeentebesturen verplicht om symbolen die de dictatuur of het Franco-kamp tijdens de burgeroorlog verheerlijken, uit de openbare ruimte te verwijderen.

Het bronzen standbeeld werd in 1978, drie jaar na de dood van Franco, voor een stadspoort geplaatst om de rol van de generaal te herdenken als commandant van het Spaanse Legioen tijdens de oorlog tegen Arif Republiek in de jaren twintig van de vorige eeuw.

Het lokale parlement van de autonome stad keurde de verwijdering maandag goed. Alleen de extreemrechtse partij Vox stemde tegen, de rechts-conservatieve Partido Popular onthield zich. Vox rechtvaardigde zijn verzet met het argument dat het beeld geen eerbetoon was aan Franco als dictator, maar aan zijn rol tijdens de oorlog tegen Arif Republiek.

Francisco Franco raakte levensgevaarlijk gewond in de oorlog tegen de Riffijnen. Franco was een voorstander van het gebruik van gifgassen tegen de Riffijnen. In 1925 kwam er een groot offensief van Spanje, Frankrijk en haar protectoraat Marokko tegen Arif Republiek, met inzet van meer 500.000 manschappen. Franco leidde de eerste golf van 13.000 landingstroepen tijdens de amfibische landing in de huidige stad Al Hoceima.

Tijdens de Spaanse Burgeroorlog rekruteerde Franco duizenden Riffijnen die ingezet werden tegen zijn tegenstanders.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.