Melilla viert Amazigh Nieuwjaar 2971

De Riffijnse stad Melilla zal, in het teken van het coronavirus, het Amazigh Nieuwjaar anders vieren dan de voorgaande jaren. Het programma voor dit jaar focust zich meer op een digitale aanbod en bestaat uit conferenties, concerten, tentoonstellingen en de vertoning van films en toneelstukken.

De minister van Cultuur, Elena Fernández Trevino, maakte bekend dat de activiteiten vanmiddag zijn begonnen en tot en met vrijdag zullen duren, meldt Elfaromelilla.

Melilla, een stad die autonomie geniet onder een Spaans bestuur, is de enige Riffijnse stad waar het Amazigh Nieuwjaar officieel wordt gevierd. Het Marokkaanse regime weigert het Amazigh feest te erkennen als een nationale feestdag zoals in Melilla en Algerije.

Marokkaanse en pan-Arabische fascisten grijpen deze feest om de Imazighen jaarlijks aan te vallen, zonder dat de autoriteiten ingrijpen ondanks de haatdragende boodschap en oproepen tot geweld jegens de Imazighen. Een van deze figuren is de terrorist Hassan Kettani die veroordeeld werd voor zijn betrokkenheid bij de aanslagen in Casablanca. De terrorist kwam echter vroegtijdig vrij dankzij een koninklijk gratie.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.