Mensenrechtenactivist gearresteerd na kritiek op autoriteiten in Nador!

Foto uit het archief

De Marokkaanse politie heeft eergisteren Omar Naji gearresteerd nadat hij een bericht postte op Facebook. Omar Naji is plaatsvervangend hoofd van de lokale afdeling van de mensenrechtenvereniging AMDH.

In zijn Facebookbericht schreef Omar Naji over de politie die fruit en groente van straatverkopers in beslag neemt. Naji zei dat AMDH opgemerkt heeft dat deze politieacties gestegen zijn en dat de fruit en groente overhandigd wordt aan een tehuis.

De activist zegt dat hij de zaak heeft onderzocht en erachter kwam dat de politie de acties bewust uitvoert om het tehuis te bevoorraden.
Omar Naji zei dat elke keer wanneer het tehuis financiering tekort komt de directie contact opneemt met de autoriteiten om hulp te vragen. In plaats van wettelijke en morele manieren te vinden om het tehuis te helpen kiezen de autoriteiten ervoor om acties te houden tegen de straatverkopers.

‘Deze acties zijn zodoende bedoeld om het tehuis te bevoorraden met groente en fruit en niet om de openbare ruimtes vrij te maken zoals de autoriteiten beweren’, aldus Omar die eraan toevoegde dat het ten koste gaat van de arme verkopers.

Omar werd gisteren voor de officier van de koning geleid. De laatste besloot Omar Naji op borgtocht vrij te laten in afwachting van de uitspraak van de rechter. Naji kwam vrij na het betalen van de 10.000 dirham borg. De activist wordt vervolgd voor ‘het verspreiden van valse feiten om organiserende organen in diskrediet te brengen en te beledigen, het verspreiden van vals nieuws dat paniek zou veroorzaken onder de mensen, het publiceren van foto’s van mensen zonder hun toestemming en het aanzetten tot het schenden van de maatregelen van de autoriteiten genomen in noodsituaties’, aldus het regime gezinde Achkayen.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.