Meteoor verlicht hemel boven Al Hoceima (video)

Een indrukwekkende vuurbal werd afgelopen zaterdag gefilmd vanuit Spanje terwijl het boven Arif en de Middellandse Zee vloog. Wat deze vuurbal speciaal maakt is dat het de hemel 15 seconden verlichtte, veel langer dan normaal bij dit soort verschijnselen.

De meteoor kwam met een snelheid van ongeveer 83 duizend kilometer per uur de atmosfeer van de aarde binnen. De plotselinge wrijving met de atmosfeer met deze enorme snelheid zorgde ervoor dat de rots gloeiend werd, waardoor een vuurbal ontstond die begon op een hoogte van ongeveer 99 km boven de stad Targuist in de provincie Al Hoceima.

Van daaruit rukte het op in noordoostelijke richting, boven de Middellandse Zee. Het bleef langzaam hoogte verliezen totdat het zich tussen Almería en Algerije bevond. Hierna begon het geleidelijk aan hoogte te winnen terwijl het verder naar het noordoosten over de Middellandse Zee trok.

Uiteindelijk doofde de vuurbal uit toen het zich op een hoogte van ongeveer 100 km boven de Middellandse Zee bevond, ongeveer 85 km ten zuidoosten van Ibiza. Op dat moment verliet de meteoor de atmosfeer van de aarde en schoot de ruimte in.

De meteoor is gedetecteerd en gefilmd door het SMART-project van het Instituut voor Astrofysica (IAA-CSIC).

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.