Migratie-activist zegt dat Marokko en Spanje haar het zwijgen willen opleggen

Een gerenommeerde Spaanse activiste voor de rechten van migranten beschuldigt Marokko en Spanje ervan haar het zwijgen op te leggen door haar te beletten terug te keren naar het Noord-Afrikaanse land waar ze twintig jaar heeft gewerkt.

Helena Maleno, de oprichter van de Walking Borders-groep die reddingswerkers waarschuwt wanneer boten met Afrikaanse migranten in nood terechtkomen, zei dat zij op 23 januari haar de toegang tot Marokko zonder reden werd geweigerd.

Ze zei ook dat haar 14-jarige dochter werd achtergelaten in Tanger, de stad waar de activist begin jaren 2000 naartoe verhuisde, en dat het hen meer dan een maand kostte om zich te herenigen in Spanje.

De activist zei dat ze tot nu toe had gewacht met het onthullen van de gebeurtenissen in januari om haar familie te beschermen en de autoriteiten tijd te geven om een ​​oplossing te vinden, meldt myjournalcourier.

Maleno beschuldigde de regering in Rabat ervan een administratief offensief tegen haar te hebben gelanceerd na het mislukken van een gerechtelijk onderzoek naar vermeende betrokkenheid bij mensenhandel twee jaar geleden.

Ze zei ook dat leden van de Spaanse politie, die bijna tien jaar geleden een aanklacht tegen haar hadden ingediend, nog steeds, via het ministerie van Binnenlandse Zaken, proberen een einde te maken aan haar activisme.

‘Ze willen dat we het zwijgen worden opgelegd. Ze willen niet dat we berichten over de duistere zaken die aan de grens gaande zijn en waardoor mensen sterven ”, vertelde Maleno aan The Associated Press in Madrid.

In een korte schriftelijke reactie ontkende het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken elke betrokkenheid bij de terugkeer van Maleno naar Spanje.

Boubker Sabik, een woordvoerder van de Marokkaanse politie, zei dat het ministerie van Justitie en de politie in Tanger meer informatie verzamelen over de zaak van de activiste voordat ze details aan de media kunnen onthullen.

Mustapha Ramid, de Marokkaanse minister die verantwoordelijk is voor de mensenrechten, ontkende enige kennis te hebben van de situatie van Maleno.

De activist zei dat de intimidatie niet ophield nadat een rechtbank in Tanger haar zaak in 2019 had laten vallen, na een gerechtelijk onderzoek van twee jaar op basis van rapporten van de Spaanse nationale politie waarin Maleno werd beschuldigd banden te hebben met mensenhandelbendes.

Hetzelfde Spaanse politierapport werd in 2012 afgewezen door de openbare aanklager bij het Spaanse nationale gerechtshof.

Het gezin van Helena Maleno werd ook onderworpen aan politie-razzia’s, afgetapte telefoons, huiszoekingen en onderzoeken. Ondanks talloze beroepen bij de Marokkaanse autoriteiten, werd haar ook een nieuwe verblijfsvergunning geweigerd nadat de verlenging in 2018 was afgewezen.

Sindsdien moest de activiste elke drie maanden het land in en uit, totdat op 23 januari Marokkaanse politieagenten op haar wachtten op de luchthaven van Tanger. Ze zei dat de bemanning van de luchtvaartmaatschappij haar dwong om in het vliegtuig te blijven dat haar naar Barcelona bracht, waar de Spaanse politieagenten haar opwachtten en een Marokkaans uitzettingsbevel verwerkten.

Maleno zei dat noch Marokko noch Spanje de redenen voor haar weigering van toegang hadden uitgelegd.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.