Migratiestroom richting Spanje breekt alle records

De eerste negen maanden van 2018 noteerden de hoogste percentage migranten in de geschiedenis van de clandestiene migratie uit Marokko naar Spanje. Meer dan het jaar 2006, dat tot dit jaar recordhouder was.

Het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken bevestigde de aankomst van meer dan 41.500 migranten op de Spaanse stranden. Dat is meer dan de 41.000 die in 2006 werd genoteerd en een record was tot dit jaar. Opvallend is dat het record van 2006 het resultaat was van migratieboten die uit Marokko, Mauritanië en Senegal vertrokken. Dit jaar is het vertrekpunt enkel Marokko, met name uit Arif, waar het volk onderdrukt wordt na de grootschalige demonstraties van de afgelopen twee jaar.

Als de eerste vier dagen van oktober erbij worden geteld, komt het aantal migranten dat in Spanje is gearriveerd op 43.000. Het ministerie van Binnenlandse Zaken van Spanje schat dat het aantal migranten dat in Spanje zal arriveren dit jaar de 50.000 zal overtreffen. Onafhankelijke bronnen praten echter over 60.000. Vorig jaar was het aantal migranten dat in Spanje arriveerde onder de 15 duizend. Dit jaar is dat vier maal zoveel!

De Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) zegt dat het aantal verdronken migranten tussen januari en oktober 363 bedroeg. In dezelfde periode vorig jaar was dat getal nog 150. Het getal 363 is exclusief de 32 migranten die eergisteren verdronken voor de kust van Nador. De Spaanse kustwacht meldde ook dat eergisteren en gisteren twee boten, met 88 migranten aan boord, verdwaald zijn.

De in Engeland gevestigde Arabische krant Alquds benadrukt dat de genoemde getallen gaan over de migranten die onderschept werden door de Spaanse autoriteiten. Het werkelijke aantal migranten dat in Spanje arriveerde is vele malen groter.

 

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.