Militaire uitgaven Marokko bereiken recordhoogte

Rabat verhoogde de militaire uitgaven dit jaar met 30 procent ten opzichte van het voorgaande jaar. Het regime stelde 4.3 miljard euro beschikbaar voor het Allawitische leger en marine.

Rabat wil de uitgaven voor volgend jaar verhogen naar 4.8 miljard euro, ruim 11 procent meer dan de uitgaven dit jaar. Daarmee wordt het het grootste militaire budget in de geschiedenis van het Allawitische koninkrijk.

De militaire uitgaven vormen momenteel 4,28% van het bruto binnenlands product (bbp) en 12% van de totale overheidsuitgaven dit jaar, schrijft Lainformacion.

In de afgelopen twee jaar heeft Rabat miljarden euro’s geleend en kreeg het honderden miljoenen euro’s donaties van de EU voor o.a. coronabestrijding. Het regime sneed in op het onderwijs, gezondheidszorg en andere essentiële sectoren. Daarnaast rijzen de prijzen voor basisproducten de pan uit.

De bezuinigingen en leningen van Rabat zijn nodig om de wapenwedloop in de regio bij te benen. Het olie- en gasrijke Algerije besteedt het meeste budget aan defensie in heel Afrika. Het buurland geeft 9.7 miljard dollar uit aan het leger en marine, ruim het dubbele van het budget van het Allawitische koninkrijk.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.