Militarisering Alhoceima zorgt voor onrust bij de inwoners

Sinds gisteren arriveren Marokkaanse militaire konvooien in de provincie Alhoceima. Inwoners van de Riffijnse stad zijn verontwaardigd en bezorgd over de militarisering van het gebied. Vooral in de zomerperiode die normaal gesproken een enorme boost geeft aan de lokale economie door de terugkeer van Europese Riffijnen om vakantie te vieren.

Met zoveel leger en veiligheidsdiensten zijn veel Riffijnse Europeanen dit jaar weggebleven, met enorme gevolgen voor de plaatselijke bevolking die deze periode gebruikt om de rest van het jaar te overleven.

Vanuit Alhoceima kregen wij een foto van een bezorgde activist, op de foto zijn voorwerpen te zien die lijken op kanonnen of tanks. Met nadrukkelijk het verzoek het gesprek en de foto direct te verwijderen uit veiligheidsredenen, in Marokko zijn meerdere Riffijnse activisten veroordeeld tot lange celstraffen voor het plaatsen van facebookberichten.

Op een van de vele video’s die rondgaan op social media zijn duidelijk artilleriestukken te zien. In de provincie zelf wemelt het van de veiligheidsdiensten en geheime agenten.

Abdellatif Ablake, de broer van de Riffijnse activist Rabie Ablak die onlangs 5 jaar celstraf kreeg schreef twee uur geleden op zijn tijdlijn het volgende; ”Hotel La Perla is veranderd in een politiebureau. Terwijl ik er langs liep arriveerden grote aantallen agenten in burgerkleding, als ik ze niet zag stappen uit politiebussen zou je denken dat het toeristen zijn. In het café tegenover het hotel zitten er genoeg met de taak om de voorbijgangers te analyseren!

Wie naar het plein van de martelaren (Parki) of de straat Mohamed 5 zou kijken, zal het gevoel krijgen dat alle veiligheidsdiensten en legereenheden in het hele land naar Alhoceima zijn verplaatst. Aan de hand van wat wij observeren met onze ogen, was dit maar het topje van de ijsberg.”

Abdellatif vraagt zich af wat de bedoeling is van dit machtsvertoon; ”Willen zij vreedzame mensen terroriseren of zijn ze iets anders van plan?” sluit hij zijn post af.

Correspondent Koen Greven van de NRC werd onlangs gedwongen de stad te verlaten. De journalist merkte toen al de grote aanwezigheid van de veiligheidsdiensten in de stad. Rabat verbiedt al meer dan een jaar buitenlandse journalisten en politici toegang tot de provincie Alhoceima.

Koen Greven is helaas geen uitzonderlijk geval, sinds de volksbeweging zijn meerdere buitenlandse journalisten uit Arif geweerd. Op 28 september vorig jaar werd Saeed Kemali Deghan van de Briste krant The Guardian het land uitgezet. Volgens de Marokkaanse autoriteiten zou hij tijdens zijn rapportage over de Riffijnse volksbeweging in de stad Alhoceima niet beschikken over een perskaart. Ook Vanessa Descoureaux van de Franse krant Franceinter, de twee Duitse journalisten Christel Haas en Vanderschau van de televisieomroep ZDF, Rachida El Azzouzi van de Franse media Mediapart, José L. Navazo en Fernando S. Moreno van de Spaanse media Correo Diplomatico en de Algerijnse Djamel Alilat van de krant Al Watan zijn het land uitgezet omdat zij verslag probeerden te doen van de situatie in Arif.

 

 

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.