Ministerie Islamitische Zaken beheert ruim 7.000 ‘heiligdommen’ en zawiya’s

Volgens de laatste gegevens gepubliceerd door het ministerie van Schenkingen en Islamitische Zaken is het aantal zawiya’s en heiligdommen onder de toezicht van het ministerie toegenomen.

Volgens de cijfers had het ministerie in 2019 maar liefst 7.090 heiligdommen en zawiya’s onder haar toezicht. In 2018 was dat nog 6.534 heiligdommen en zawiya’s. De gegevens zijn genoemd in de sectie ‘religieus bewustzijn’ betreft de prestaties van het ministerie

Het ministerie beheert zawiya’s heiligdommen in alle regio’s van het land. Het grootste aantal heiligdommen en zawiya’s onder toezicht van het ministerie bevinden zich in de regio Souss-Massa, met een totaal van 1155. De regio Al Hoceima-Tanger-Tetouan staat op de tweede plaats met 1012 zawiya’s en heiligdommen.

Het ministerie heeft eerder de opdracht gegeven aan haar regionale vertegenwoordigers om de activiteiten in de zawiya’s en heiligdommen te volgen. Op basis van de richtlijnen van het ministerie moesten haar lokale vertegenwoordigers gedetailleerde rapporten indienen over de activiteiten van de zawiya’s en heiligdommen.

En altijd in het kader van religieuze bewustmakingsprogramma’s, onthulde het ministerie dat het speciale aandacht besteedt aan de vrijdagpreken. Volgens het ministerie worden de vrijdapreken beïnvloed ‘in overeenstemming met wat de spirituele veiligheid van burgers versterkt’ en ‘overtuigingen en ‘grondslagen uit te zenden op basis van matiging’.

Een andere prestatie van het ministerie is het vergroten van het aantal religieuze figuren die naar het buitenland worden gestuurd. Volgens het ministerie heeft dat als doel ‘de Marokkaanse gemeenschap te voorzien van wat ze nodig heeft in haar religieuze leven, het te koppelen aan haar islamitische oorsprong en identiteit, en haar te beschermen tegen overdrijving, extremisme en destructieve en externe stromingen in de islam’, meldt het regimegezinde Hespress.

In het koninkrijk van Mohamed VI die de titel ‘leider der gelovigen’ draagt is het regime al jaren bezig met het verstevigen van haar greep over het religieus leven van de burgers. Imams worden gevraagd vrijdagpreken te gebruiken om Mohamed VI te propageren en imams die de bondgenoten van het regime bekritiseren worden ontslagen (1,2).  De zawiya’s en heiligdommen krijgen jaarlijkse donaties van Mohamed VI, in ruil daarvoor kan de monarch rekenen op de steun van de aanhangers van deze zawiya’s.

Lees ook:

Ministerie roept imams op vrijdagpreek te besteden aan troonfeest

Marokko: Imam ontslagen vanwege preek over Egyptische Morsi

Imam ontbonden na kritiek op Saoedische regime

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.