Moeder smeekt dochter haar te redden uit ziekenhuis (video ondertiteld)

Het aantal video’s en horrorverhalen uit Marokkaanse ziekenhuizen stijgt met de dag en begint de internationale media te bereiken. De ziekenhuizen lijden een enorm tekort aan zuurstof, medicijnen en medisch personeel. Artsen en familieleden van de patiënten smeken het regime om in te grijpen.

De afgelopen drie dagen zijn video’s, foto’s en audio’s van patiënten gelekt uit het Mamounia ziekenhuis in Marrakech. Op de foto’s is te zien hoe de patiënten in de gangen van het ziekenhuis liggen, degenen met minder geluk liggen op de grond voor de ingang van het ziekenhuis.

In een van de video’s is te zien hoe onhygiënisch het ziekenhuis is, de filmer zegt ook dat de doden in kamers liggen en dat de apparatuur niet eens aangesloten is.

In een aangrijpende audio smeekt een zieke moeder haar dochter haar te redden uit het Mamounia ziekenhuis. De moeder vraagt haar dochter of de autoriteiten de patiënten willen doden. ‘Vertel ze om ons op een genadige manier te doden’ vraagt de moeder aan haar dochter.

Elders in het land is de situatie binnen de ziekenhuizen net zo erg. El Hossein Barou, het hoofd van de intensive care in Ibn Rochd in Casablanca, zegt dat de afdeling overbevolkt is en dat de mensen sterven voor de ingang van het ziekenhuis. El Hossein zegt dat zijn afdeling tekort lijdt aan medisch personeel en vraagt om dringende ingreep. ‘De epidemiologische situatie in Marokko vereist effectieve samenwerking tussen de openbare en particuliere medische sector en het maatschappelijk middenveld, ter voorbereiding op wat komen gaat’, voegt El Hossein aan toe.

Tijania Fertat, voormalig directeur van AREF (regionale academie voor onderwijs) in Rabat, heeft gelegen in het Sidi Yahya-veldhospitaal. Zij omschrijft het als een gevangenis en spreekt over de afwezigheid van artsen en medicijnen en de aanwezigheid van ratten en kakkerlakken. ‘De patiënten werden aan hun lot overgelaten’, zei is in een gesprek met Hespress.

Lees ook:

Familie eist onderzoek naar dood kind na een operatie in het ‘ziekenhuis’ van Nador

Verontrustende getuigenis over de coronasituatie in Tanger

Families coronadoden in Tanger klagen over verwaarlozing en dodelijke vaccins (video’s)

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.