Mohamed 6 benoemt Basri tot ambassadeur na nieuwe deal met Nederland

Mohamed Basri bij zijn inauguratie gisteren

Mohamed 6 ontving gisteren 19 nieuwe ambassadeurs in zijn paleis in Rabat. De Allawiet overhandigde zijn vertegenwoordigers decreten die hen officieel tot diplomaten maakt.

Onder hen ook de nieuwe ambassadeur van het Allawitisch koninkrijk in Nederland, Mohamed Basri.

Basri wordt gerekend tot de trouwe en invloedrijke diplomaten van Marokko. Vanuit het ministerie van Buitenlandse Zaken was hij verantwoordelijk voor beleid rondom de zogenaamde Wereld-Marokkanen.

Nieuw is Mohamed Basri echter niet nieuw omdat hij in 2019 al werd aangewezen. Maar hij werd nooit geïnaugureerd door Mohamed 6.

Alyaoum24 schreef toen dat de ambassadeur niet geïnaugureerd werd vanwege het bezwaar van Nederland omdat hij niet representatief genoeg zo zijn voor de relatie tussen de twee landen.

Nederland en Marokko kenden toen diplomatieke spanningen vanwege de mensenrechtenschendingen gepleegd door Mohamed 6 en zijn regime.

Die spanningen en dat bezwaar zijn er niet meer omdat Nederland gekozen heeft de mensenrechtenschendingen door Mohamed 6 en zijn regime te negeren in ruil voor economische belangen op de korte termijn.

Op 8 juli dit jaar hebben Nederland en het Allawitisch koninkrijk een nieuwe deal gesloten. Deze deal, die ‘actieplan’ wordt genoemd is niet openbaar en het ministerie van BuZa weigert inzage te geven in wat het precies inhoudt.

De brief van demissionair minister van Buitenlandse Zaken, Ben Knapen, gisteren aan de Kamerleden geeft ons echter een duidelijk beeld van hoe de Nederlandse regering de mensenrechten opgaf voor economische belangen op de korte termijn. De brief is slechts het topje van de ijsberg, waarschuwen Nederlanders met Riffijnse roots.

Lees ook: Ben Knapen verbloemt mensenrechtensituatie in Marokko omwille economische belangen

Inauguratie van de ambassadeurs van Mohamed 6

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.