Mohamed 6 en zijn broer beschuldigd van diefstal water en land Imazighen (video)

Sinds gisteren gaat een video van de bekende youtuber Allal Qadous viraal op sociale media. In de video beschuldigt de youtuber en lokale inwoners van de Atlas de koning Mohamed 6 en zijn broer Rachid van diefstal van het water en land van de Imazighen van de Atlas.

‘Water dat gebruikt werd door de dorpelingen voor onder meer het bevloeien van hun gewassen is afgeleid door Rachid die het nu verkoopt’, zegt Allal Qadous in de video. De youtuber voegt aan toe dat Rachid Allaoui ook het land van de boeren heeft afgepakt.

De koning heeft volgens de youtuber ook een waterbron in Ifran toegeëigend. Dit bevestigen de lokale inwoners die niet in beeld willen komen uit angst gearresteerd te worden. Allal Qadous zegt dat naast de diefstal van water en land ook burgers werden gearresteerd.

Om hoeveel land het gaat is niet bekend, vooral omdat de Marokkaanse media die gecontroleerd wordt door Mohamed 6 en zijn regime hierover niet berichten. Het is echter niet de eerste keer dat het gebeurt. In Imider demonstreren Imazighen al jaren nadat een mijnbedrijf van Mohamed 6 de waterbron van hun dorp heeft afgeleid voor de mijnwinning. Sindsdien lijden de Imazighen aan watertekort en is het beschikbare water vervuild door de activiteiten van het koninklijk bedrijf Managem.

De zilvermijn van Imider is de grootste in heel Afrika, maar de dorpelingen profiteren niet mee van hun rijkdommen en protesteren sinds 2012 tegen de praktijken van het koninklijk bedrijf.

Lees ook:

Jongeren in Zagora protesteren tegen mijnbedrijf koninklijke holding

VN roept Marokko op einde te maken aan discriminatie jegens Imazighen

 Verzet inwoners Imider

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.