Mohamed 6 gaat belastingbetalers ruim 2.5 miljard dirham kosten in 2022

De nieuwe regering die Mohamed 6 onlangs heeft aangesteld kwam deze week bij elkaar om het begrotingsplan voor 2022 goed te keuren.

In het begrotingsplan voor volgend jaar zal de Allawitische monarchie de belastingbetaler 2.594.000.000 dirham (+/-250 miljoen euro) gaan kosten. Dit bedrag is verdeeld als volgt: 543 miljoen dirham toegewezen aan de kosten die de monarch zelf maakt, 551 miljoen dirham voor personeelskosten van het koninklijk hof en 1.5 miljard dirham voor aanschaf en onderhoud van uitrusting van het hof, waaronder een tiental paleizen van de zogenaamde koning van de armen.

Het budget dat bedoeld is voor het koningshuis is hoger dan het budget dat vrij is gemaakt voor verschillende ministeries.

Op basis van de rijksbegroting zullen de totale uitgaven van de staat in 2022 stijgen naar 519 miljard dirham. 61 miljard dirham hiervan wordt opgeëist door de kosten van de staatsschuld, dat is ruim 11% van de begrotingsuitgaven. De ambtenaren zullen de schatkist 147 miljard dirham kosten.

De inkomsten worden geschat op ongeveer 460 miljard dirham. 105 miljard dirham daarvan zal Rabat moeten gaan lenen. Dat is ruim 1/5 van de geschatte inkomsten.

Het gat tussen de uitgaven en inkomsten is zo’n 58 miljard dirham. Het begrotingstekort zal in 2022 uitkomen op 5.9 procent van het Bruto Nationaal Product.

Bovengenoemde cijfers zijn vrijgegeven door het Marokkaanse regime en onder andere gepubliceerd door verschillende media, waaronder Hespress (1,2) en Achkayen.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.