Mohamed 6 in Parijs voor herdenking Eerste Wereldoorlog

Maar liefst 72 regeringsleiders waren vandaag in Parijs voor de 100 jarige herdenking van het einde van de eerste wereldoorlog, zo ook Koning Mohamed VI van Marokko. Hoewel er voor vele landen er werkelijk iets te herdenken valt, is de aanwezigheid van de Marokkaanse koning in het licht van de eigen geschiedenis op zijn minst merkwaardig te noemen.

Even een opfrissing van het geheugen: Waar draaide de eerste wereldoorlog om? In eerste instantie begon het met de moordaanslag in Sarajevo van kroonprins Frans Ferdinand van het toenmalige koninkrijk Oostenrijk-Hongarije. De Servische geheime dienst werd aangewezen als dader en al snel volgde een oorlog tussen beider landen.  Duitsland steunde Oostenrijk-Hongarije en Frankrijk de Serven. Zo ontstond er ook in West-Europa een oorlogsfront die vele mensenlevens zou eisen. Noord-Frankrijk, in het bijzonder het vestingstadje Verdun, kreeg te maken met een zware Duitse aanval die door de Duitsers werd gewonnen, maar waarbij de slag succesvol door de Fransen werd gewonnen. Een van de doorslaggevende personen hier was de Franse generaal Philippe Pétain die onmiskenbaar veel heeft betekend voor de Franse natie.

Tot zover het geschiedenislesje. De Marokkaanse Koning is dus aanwezig in Parijs om deze grote daden van onder andere generaal Philippe Pétain te herdenken. Dit is juist voor een Marokkaan erg vreemd. Immers Marokko was toen een Franse kolonie en ten tijde van de Riffijnse onafhankelijkheidsoorlog werd deze Franse top generaal naar Arif republiek gestuurd om leiding te geven aan de Franse en Allawitische troepen die het anti-koloniale verzet van de Riffijnen probeerde te onderdrukken.

Juist in de periode 1925-1926 waar de meeste Riffijnse slachtoffers zijn gevallen als gevolg van de koloniale en Allawitische bezetting speelde generaal Philippe Pétain een grote rol. En juist deze generaal is Koning Mohamed 6 aan het herdenken in Parijs. Riffijnse activisten vinden dat om die reden de aanwezigheid van de Koning in Parijs veroordeeld moet worden en beschouwd worden als algehele goedkeuring van de koloniale bezetting van Marokko en Arif.

Geschreven door Express Titawin

Lees ook: L’Escadrille chérifienne vs Arif republiek

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.