Mohamed 6 maakt het haast onmogelijk voor diaspora om familie te bezoeken

Mohamed 6 en zijn adviseurs hebben besloten om vanaf aanstaande dinsdag het koninkrijk weer toegankelijk te maken voor diaspora en toeristen.

Mensen waren blij met het nieuws maar na het zien van de ticketprijzen en de tijd die het gaat kosten zijn velen teleurgesteld. Dit werd verergerd door het besluit van Mohamed 6 om geen boten uit Spanje toe te laten. Dat was de snelste en goedkoopste manier voor de overgrote meerderheid van de diaspora die op vakantie ging.

Nu de Spaanse havens geen optie meer zijn is de diaspora afhankelijk van de Franse en Italiaanse havens. De overtocht die tussen de dertig minuten en 10 uur duurde (afhankelijk van de haven) en enkele honderden euro’s kostte vanuit Spanje, duurt nu meer dan een dag en kost duizenden euro’s vanuit Frankrijk en Italië.

Het alternatief dat overblijft is naar het koninkrijk van Mohamed 6 vliegen. Maar ook dat is te duur voor vele gezinnen. Een gemiddeld gezin moet al gauw enkele duizenden euro’s neerleggen om heen en weer te vliegen naar Arif. Het gezin moet dan nog een auto huren(de prijzen stijgen explosief in de zomer) en vaak zijn die reeds allemaal verhuurd gezien het geringe aanbod.

Op sociale media heerst er een enorme woede onder de diaspora. Een deel roept op tot een boycot om het regime te dwingen de diaspora serieus te nemen en het niet meer te behandelen als een melkkoe zonder enige rechten.

‘Wie dood gaat mag niet begraven worden in Marokko en nu moeten we duizenden euro’s betalen om onze dierbaren te bezoeken’, aldus een van de vele reacties.

Een andere groep geeft aan de vakantie door te brengen in landen als Spanje en Griekenland. Ze bedanken Rabat voor een soortgelijk besluit vorig jaar waardoor ze nieuwe bestemmingen ontdekten die goedkoper zijn, ver weg van de Marokkaanse functionarissen, hun intimidatie en corruptie!

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.