Mohamed 6’s wil is wet

Gisteren droeg de Marokkaanse koning de nationale vliegmaatschappij Royal Air Maroc (RAM) en andere vervoerders op coulance op te brengen in de prijs en service voor de Marokkaanse diaspora. Kort daarop kondigde RAM afgeprijsde vliegtickets naar Marokko aan. Enkele kanttekeningen bij dit royale besluit.

1- De Marokkaanse koning bewijst met zijn geste zijn alleenheerschappij. Zijn wil is wet, zoals de Marokkaanse grondwet voorschrijft. Niemand anders, niet de minister van transport, niet het parlement of een ander orgaan is bij machte een politiek besluit te nemen.

2- Met zijn bevel probeert Mohamed 6 de diaspora te omarmen. Na veel kritiek, weerstand en teleurstelling (Riffijnse volksbeweging, aanpak van COVID-19 richting de diaspora zoals de grenssluiting voor gestrande reizigers en overleden personen in het buitenland) probeert de Marokkaanse koning de harten van de diaspora terug te winnen.

3- Het Marokkaanse regime is zich meer dan ooit bewust van de invloed van de diaspora. Nu met Spanje een conflict gaande is en geen maritiem verkeer mogelijk is, is het gebaar voor de Makhzen meer dan welkom. Ook de diplomatieke spanningen met Duitstand en Nederland raken aan de snaar van deze hernieuwde aandacht voor de diaspora.

4- Het diasporabeleid van Marokko heeft ook tot doel de binnenlandse politiek te bedienen: verstommen en afrekenen met dissidenten en opposanten van het regime zoals journalisten en andere kritische geesten. Verder viseert dit discours -via sociale media- kritische stemmen en bewegingen in het Westen zoals de Riffijnse volksbeweging etc…

5-Het diasporabeleid van Marokko neigt steeds meer naar het beheer van de belangen van de Makhzen. Onder het mom van nationale veiligheid, territoriale integriteit en soevereiniteit komt de buitenlandse en geopolitieke dimensie steeds meer naar voren. Gewone mensen worden vermorzeld. Dat hebben we gezien bij de bestorming van Ceuta. En behoeften en wensen van de diaspora zijn ook ondergeschikt aan de belangen van de Makhzen

6- Gelijk na het besluit van Mohamed 6 gingen de media en de lange arm van Rabat in Europa aan het werk om de Allawitische koning te promoten. Maar wat zij niet melden is dat Royal Air Maroc een staatsbedrijf is met miljarden schulden. Dit bedrijf wordt in stand gehouden door het belastinggeld van het volk.

7- 24 uur na de lancering van het bevel van de Marokkaanse monarch, zijn veel systeemfouten aan het licht gekomen: overbelasting van de website van RAM, gebrekkige informatie, tegenstrijdige mededelingen, lange rijen bij reisbureaus in Europa, die extra tarieven hanteren. RAM is kennelijk niet helemaal goed voorbereid op de bevelen van de Allawitische despoot.

8- De eerste klachten worden nu al gedeeld. En de onrust zal alleen maar toenemen. Deze gang van zaken voorspelt voor reizigers geen rustige zomervakantie in Marokko. Mohamed 6 zal het volk weer toespreken om het ongenoegen van de diaspora te kanaliseren. De schuld ligt weer bij de uitvoerders van zijn nobele richtlijnen. Assahafa schrijft over de klacht van een Marokkaan uit Nederland die Royal Air Maroc een brief heeft gestuurd omdat het staatsbedrijf voornamelijk vluchten naar Casablanca organiseert en weinig aandacht schenkt aan andere bestemmingen.

Lees ook:

Mohamed 6 maakt het haast onmogelijk voor diaspora om familie te bezoeken

Mohamed 6 geeft opdracht om ticketprijzen te verlagen

Amnesty: Marokko speelt met levens van eigen burgers

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.