Mohamed Jelloul: ‘ik wil waardigheid en geen brood’

Houda Jelloul, de dochter van de Riffijnse politieke gevangene Mohamed Jelloul, heeft in een video ontkent dat haar vader iets te maken heeft met het manifest dat opgesteld werd door de Riffijnse gevangenen die onlangs gratie kregen.

Afgelopen weekend heeft de ex-politieke gevangene Habib El Hannoudi gezegd dat Jelloul het manifest niet ondertekende omdat hij twee punten eraan wilde toevoegen (link). Houda Jelloul zegt echter dat haar vader dat verhaal ontkent. ‘Ik kan geen dialoog/(onderhandelingen) aangaan namens de Riffijnse volksbeweging omdat het niet van mij is en er meerdere politieke gevangenen zijn. Ik probeerde hen uit te leggen dat we eenheid moesten blijven en overleggen met andere politieke gevangenen in Fes en andere gevangenissen’, zei Jelloul in een telefoongesprek met zijn dochter.

Houda Jelloul sloot haar video af met de volgende woorden van haar vader: ‘als ik brood wilde dan bleef ik thuis en hoefde ik geen offers te brengen. Ik streef naar hogere en nobelere zaken: waardigheid en sociale rechtvaardigheid. Opdat men wanneer hij de straat opgaat zich een volwaardige burger voelt. Dat hij gerespecteerd wordt en niet behandeld wordt als een vreemdeling’.

Khalid Jelloul, de broer van Mohamed Jelloul, heeft het verhaal van zijn nicht bevestigd en zei dat de strijd van Mohamed Jelloul veel groter en nobeler is dan het opgestelde manifest. Khalid Jelloul sloot zijn bericht af met ‘inzake vrijheid is er geen middenweg’, een bekende uitspraak van de Riffijnse verzetsleider Abdelkrim El Khattabi.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.