Mohamed Jelloul veroordeelt de Marokkaanse militarisering van Arif

De Riffijnse politieke gevangene Mohamed Jelloul heeft vanuit de gevangenis Tanger 2 de intensivering van de militarisering van centraal Arif veroordeeld.

Sinds het begin van deze maand heeft Marokko honderden extra (geheime) agenten gestuurd naar de provincie Al Hoceima die een militaire zone is sinds de Marokkaanse massamoord op de Riffijnen in 1958/1959.

Agenten, op de hoek van elke straat, intimideren voorbijgangers. Veel inwoners van de provincie vermijden daarom de straat uit angst voor confrontaties met racistische Marokkaanse agenten. De Marokkaanse repressietroepen vallen ook met veel machtsvertoon huizen binnen.

In Imzouren werden drie jonge Riffijnen gearresteerd door racistische Marokkaanse agenten. In een video is te horen hoe de agenten zeggen dat ze hen gaan opvoeden (martelen) omdat de ”Riffijnen bij de hand zijn en geen mannen zijn”.

Ik veroordeel ten strengste de intensivering van de militarisering van het gebied, de machtsvertoon van de Makhzen tegen de Riffijnen, en het arresteren, provoceren en beledigen van de lokale bevolking. Evenals de checkpoints, de hysterische patrouilles en de invallen alsof we leven in het kader van staat die een andere staat bezet”, schrijft Mohamed Jelloul.

Alsof de Riffijnen niet genoeg hebben geleden betreft repressie, arrestaties, martelaren, gedwongen ontheemding.

Alsof de Riffijnen niet genoeg hebben aan de decennialange uitsluiting, marginalisering en misdaden tegen de lokale economie en milieu die geleid heeft tot de ineenstorting van de economie. Evenals de misdaden tegen het Riffijnse erfgoed, de geschiedenis en cultuur die uitgewist worden door een officieel beleid tegen de regio.

Alsof de Riffijnen niet genoeg hebben aan de ellendige realiteit die gebukt gaan onder de armoede, werkloosheid en economische stagnatie die niemand kan verfraaien met de media en lege leuzen die tevergeefs een ander beeld wil scheppen over het echte lijden van de Riffijnen”, schrijft de Riffijnse politieke gevangene.

Zijn brief werd gepubliceerd door zijn dochter Houda Jelloul op haar Facebookaccount.

Wij veroordelen met klem wat er vandaag gebeurt en beschouwen het als een daad van wraak en een collectieve bestraffing tegen Arif en de Riffijnen en een ander hoofdstuk van de ernstige schendingen tegen de Riffijnen sinds 1956”, schrijft Jelloul die de Marokkaanse misdaden van 1958/1959, 1984 en 1987 noemt.

Mohamed Jelloul zegt dat de Riffijnen gestraft worden voor hun standpunten.

De Riffijnen verwerpen het verdrag van Aix-les-Bains en en zijn principieel tegen de normalisering van de realiteit van tirannie, corruptie en alle onrechtvaardige beslissingen van het centraal gezag.”

Jelloul zegt ook dat de Riffijnen gestraft worden omdat ze tegen het beleid zijn die hun wil en hun economische, sociale en culturele rechten ontneemt.

Jelloul sloot af met: ”We veroordelen deze militarisering en al deze schendingen en beperkingen met klem, en we benadrukken onze principiële standpunten en onze leus, namelijk: we gaan liever dood dan dat we vernedering accepteren.”

Mohamed Jelloul werd in 2012 opgepakt en veroordeeld tot 5 jaar gevangenis voor zijn deelname aan de opstand van Ait Bouayach, de stad waar hij vandaan komt en waar hij als docent werkte.

Mohamed Jelloul heeft 5 jaar en 30 dagen vastgezeten en kwam in april 2017 vrij. Jelloul sloot zich direct aan de Riffijnse volksbeweging die ontstond na het verpletteren van de visverkoper Mohsin Fikri in een vuilniswagen in Al Hoceima. 40 dagen na zijn vrijlating werd hij weer gearresteerd en veroordeeld tot 10 jaar gevangenis.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.