Mohamed VI benoemt Amina Bouayach voorzitster van CNDH, wie is zij?

Mohamed VI heeft gisteren Amina Bouayach in zijn paleis ontvangen en aangesteld als voorzitster van de ‘Nationale Raad voor de Mensenrechten – Conseil National des Droits de l’Homme (CNDH)’. Een overheidsorgaan die bedoeld is om het imago van het regime bij internationale instanties en mensenrechten organisaties op te poetsen. Dat bleek tijdens het geweld van de Marokkaanse repressietroepen tegen de Riffijnen. Een delegatie van de Nationale Raad voor de Mensenrechten oefende druk uit op de Riffijnen om hun verhaal niet te doen aan buitenlandse media ‘om het imago van de staat niet te schaden’.

Amina Bouayach werd geboren in 1957 in Tetouan binnen een Riffijnse familie. Amina heeft drie Allawieten onderscheidingen gehad, de eerste in 2011 en twee onderscheidingen in 2013. In 2015 kreeg zij de Franse ‘Ordre national de la Légion d’honneur’.

De dame bekleedde en bekleedt verschillende functies in nationale en internationale organisaties. Ten tijde van de regering El Yousfi tussen 1998 en 2002 was zij het hoofd van het informatiebureau van de regering. Amina is ook lid van de ‘Raad van Mohamed VI Stichting voor de rehabilitatie van gevangenen’, zij werd benoemd in het Raadgevend Comité voor de wijziging van de Marokkaanse grondwet in 2011 door de Marokkaanse koning. Sinds oktober 2016 bekleedde zij de functie van ambassadrice van het koninkrijk in Zweden en Litouwen.

Amina Bouayach is tevens lid van de ‘Arabische Organisatie voor de Mensenrechten’ en is voorstander van de hervorming van de Arabische Liga die naar pan Arabische expansionisme streeft.

Riffijnse activisten in Europa zeggen dat dit een logische antwoord is van Mohamed VI op de druk die wordt uitgevoerd door de internationale mensenrechtenorganisaties en de kritiek die Rabat krijgt op haar geweld tegen de Riffijnen. ”Rabat gebruikt nu dezelfde tactiek tegen de Riffijnen die zij gebruikt tegen de Saharanen: Het zijn Saharanen, die profiteren van het regime in Rabat, die de Saharanen van Polisario te woord staan bij internationale instanties, zoals nu gebeurt in Genève. Dat wil het regime nu ook doen met de Riffijnen, Rabat-Riffijnen die de mensenrechtenschendingen in Arif gaan verdedigen bij internationale organisaties, in ruil voor onderscheidingen en privileges”, aldus een van de activisten die anoniem wilde blijven. De activist vervolgt: ”Dit is een bewijs dat Marokko de druk van de Riffijnse lobby in Europa begint te voelen en gedwongen wordt om een tegenmaatregel te nemen”.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.